Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Протестиращи опитаха да нахлуят в унгарския парламент

в Свят
Loading...

Унгарската полиция използва сълзотворен газ в четвъртък вечерта в центъра на Будапеща, за да възпре агресивни протестиращи, които се опитаха да влязат в сградата на унгарския парламент. Ескалацията на напрежението започна след атака на маскирани младежи, които започнаха да хвърлят бутилки и димкии срещу полицейските кордони. Това съобщиха от MTI.

По улиците в столицата бяха изведени полицейски и специални войски, много пътища бяха блокирани.

Около 3000 демонстранти се събраха пред парламента, а после блокираха движението по един от мостовете над река Дунав, възобновявайки демонстрациите от сряда срещу ново законодателство – за нов трудов кодекс и за нововъведения в съдебната система, които биха освободили правителството от независимия контрол от страна на съдилищата, предаде Ройтерс.

Управляващата дясна популистка партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан прокара и двата закона на фона на протести на опозицията в парламента и на улични протести. Това предизвика масово възмущение сред унгарските младежи, които излязоха по улиците с мирни протести. За нещастие някои маскирани активисти се опитаха да провокират полицията.

“Недоволството ни доведе тук. Едното е въпросът със съдилищата – следващата фаза от бетонирането на властта им, а другото – шамарът в лицето на трудовите хора”, каза 65-годишният Тамаш Сабо, развяващ унгарското знаме.

Протестиращите бяха възмутени най-вече от трудовите регулации, които позволяват на работодателите да изискват от работниците и служителите си до 400 часа извънреден труд годишно. Правозащитни организации пък казват, че новият закон за административните съдилища може да доведат до политическа намеса в работата на правосъдието.

Протестите се състояха, докато Орбан е в Брюксел за среща на върха на Европейския съюз, на която ще бъдат обсъдени въпроси като Брекзита, еврозоната, миграцията и Русия. КРОСС

Последни от Свят

Отиди Горе