Промениха мерната единица за килограм

в ПО СВЕТА

Вече ще се изчислява с формула

Мерната единица за килограм беше променена. Това стана по време на Генералната конференция по мерките и теглилките, която се проведе във френския град Версай, съобщи „Би Би Си“. В срещата участваха учени от 50 държави.

От 1889 г. за еталон на мерната единица за килограм се използваше цилиндър от платина и иридий, наричан „Голямото К“, който се съхранява в близост до Париж. Има и няколко негови реплики, които се намират на различни места по света, пише Дневник.

Сега въпросният цилиндър ще бъде заменен от научна формула, която ще е базирана на това каква сила оказва електромагнитна вълна в единия край на една везна, в чиито друг край има тежест от един килограм. Така учените могат да определят един килограм или някаква друга тежест според количеството електроенергия, необходима за противодействие на неговата сила. Прецизността на измерването е с точност от 0.000001%.

До смяната на мерната единица се стигна, след като учени установили, че чистенето на цилиндъра през годините е променило тежестта му, като се уточнява, че разликата е по-малка от теглото на една човешка мигла. Макар разликата да е толкова малка, тя може да има важни последици, например във фармацевтичната индустрия.

По време на конференцията учените са одобрили изменения и при още три други единици – на келвина за температура, ампера за електрически ток и на мола за количество вещество. 19MIN.BG