Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

По повод слуховете за американско ядрено гориво в АЕЦ “Козлодуй” (видео)

в България
Loading...

Някаква истерия се подклажда от лица с ниска морална и други видове хигиена. Едва ли не всеки момент в реакторите на АЕЦ “Козлодуй” щяло да бъде поставено американско ядрено гориво, което щяло да гори заедно с руското и това щяло да доведе до катаклизъм. Каква, обаче, е действителната картинка? Бърза, но съдържателна проверка в сайта на Агенция по обществените поръчки показва следното (за по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимките):

Открита е процедура за ВЪЗЛАГАНЕ на обществена поръчка, за разработване на техническа документация, която да потвърди или отрече безопасното съвместно използване на сегашното руско и някакво друго ядрено гориво. Червените букви на снимката са в резултат на търсенето в сайта на агенцията, а не мое дело. Аз подчертах само последните 2-3 реда, за да се види, че наистина натиска за стартиране на процедурата идва от Европа и цели изтласкване на сегашния руски доставчик на ядреното гориво (ТВЕЛ – производител на ядрено гориво в структурата на Росатом).

Процедурата е стартирала, НО поръчка все още НЕ Е ВЪЗЛОЖЕНА. Това се вижда от края на съобщението на агенцията:

Казано най-кратко хайвера за бъдещите рибета още не е излюпен, а някой нарочно вече слага тигана на котлона.

Ето и мотивите за стартирането на процедурата:

Остава само да споменем прогнозната цена на евентуалната бъдеща поръчка? За сега, обаче, ще ви я спестя. Причината е, че интереса към истината е толкова нищожен, по сравнение с раздухването на лъжите на нечистоплътни персони. Разпространявайте тази статия и може скоро да ви кажа и покажа още неща.

Ако някой се съмнява нека се представя пак:

Но ако и това не ви удовлетворява изслушайте и долното аудио, което представлява уникална пресконференция, дадена преди ДЕСЕТ години, от директора на АЕЦ “Козлодуй”, за да ми даде характеристика.

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Последни от България

Отиди Горе