Почистването на Фукушима ще включва изхвърляне на над 770 000 тона радиоактивни отпадъци в Тихия океан

в ПО СВЕТА

На 11 март 2011 година, земетресение с магнитуд 9.0, последвано от цунами с височина 10 метра, довежда до авария в АЕЦ Фукушима, Япония. Аварията е от VII-ма, най-висока, степен по международната скала за ядрените събития. Единствената друга авария със седма степен по скалата е Чернобилската авария от 1986 г.

След сблъсъка с цунамито, създадено от страшното земетресение, температурата в реакторите започва да се покачва, като надминава допустимите нива, което причинява масивни експлозии, които повреждат бариерите, предназначени за безопасно съхраняване на ядрения материал. Това кара ядрените специалисти да разрешат използването на морска вода, за да охладят реакторите и да забавят възможно най-много проблема, което прави централата трайно неизползваема.

Въпреки че бедствието се случи преди 7 години, усилията за почистването на централата продължават. Радиоактивните отпадъци са замърсили общо 770 000 тона вода, използвана за охлаждане на реакторите. Сега тази вода трябва да се изхвърли.

Общата стойност на почистването се е увеличила значително от първоначалните оценки, като днес достига 188 милиарда долара.

„Засега не очакваме разходите да се увеличат допълнително, стига да не възникнат нови и непредвидени събития, които да доведат до това“, заявява министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо.

Въпреки че усилията за изчистване на района и за повторното му заселване със сигурност са положителни за района, най-новите планове, свързани с почистването, предизвикаха възмущение и протест сред местните жители, особено тези, работещи в риболовната и туристическата индустрии. Длъжностни лица от Токио Електрик, потвърдиха плановете си да изхвърлят замърсената вода, която в момента се съхранява в ядрената централа Фукушима №1, директно в Тихия океан.

Водата се обработва от сложна система за пречистване, която е в състояние да отстрани 62 различни радиоактивни замърсители, но не може да отстрани тритий, тъй като това просто е невъзможно. Нивата на тритий във водата са силно разредени и представляват малък риск за човешкото здраве, освен ако не се поглъща голямо количество вода. Местните се притесняват от други последици, включително общественото възприятие за района и безопасността на рибата, която те предлагат на пазара.

Канджи Тачия, ръководител на местното рибарско кооперативно дружество, обяснява: „Освобождаването на тритий в морето ще създаде нова вълна неоснователни слухове, което ще направи нашите усилия безполезни.“

Местните рибари смятат, че подобни слухове може да им струват прехраната, защото те разчитат единствено на риболова, като начин за препитание. Рибната промишленост вече е преминала през няколко спада, след като рибните пасажи са намалели значително, а самите риби страдат от заболявания, като тумори.

За да пристъпи към тези планове, Токийската електрическа компания изисква одобрението и разрешението на правителството, за да изхвърли замърсената вода. След като са представили случая си, сега всички очакват решението на правителствения комитет, който все още обсъжда най-добрия подход за справяне с проблема.

Според учени от Норвежкия институт за научни изследвания на въздуха, всеки човек на планетата е бил засегнат от радиацията, макар и малко. Според резултатите от първото глобално изследване на радиационното облъчване, причинено от аварията в АЕЦ Фукушима, всеки един от нас е получил доза радиация, сравнима с рентгенова снимка на гърдите.

Радослав Сидеров, Сетланс (България)

ПО ТЕМАТА

Земетресенията в Япония и ХААРП (ВИДЕО)

През 2007 г. канадският журналист Бенджамин Фулфорд направи интервю с японския министър на финансите, в което го пита защо предава японската финансова система в ръцете на група американски и европейски олигарси (Рокфелерови и Ротшилдови), той отговори, че са го заплашили с «машината за земетресения»,-ВИДЕО: