Посланикът на Русия: «Планът за «Турски поток» през България остава, не се страхуваме от САЩ»

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

«Русия отбелязва изключително успешна година в българо-руските отношения. От много години насам за първи път в страната последователно посетиха български премиер и президент»

 Това заяви руският посланик Анатолий Макаров на пресконференция в София, предаде БГНЕС.

Посланикът отбеляза като много успешни срещите на високо ниво между първите мъже на Русия и България, проведеното през октомври в Москва съвместно заседание с участието на енергийния министър Теменужка Петкова, както и честванията по повод Руско-турската освободителна война.

Един от ключовите проекти за Москва е развитието на „Турски поток“. Запитан дали има промяна в маршрута след срещата на Путин и Ципрас, Макаров заяви, че планът остава, както са го обявили руснаците, а именно — през България.

Дипломатът няма официална информация, че тръбата ще се пренасочи от Турция към Гърция за Италия. Все пак, по думите му, варианти не липсват и лично той не изключва нито един от тях.

Пак казвам, срещата между двамата няма окончателен характер и решения, просто разговори“, заяви посланикът.

Той разкри, че Москва и Брюксел работят съвместно по изработването на нова директива, в която да бъдат включени проектите „Турски поток“ и „Северен поток 2“.

На въпрос дали Русия се страхува от конкуренцията на американския втечнен газ в България и в Европа като цяло, Макаров отговори, че не може да каже такова нещо, защото американският газ се търгува по-скъпо на Стария континент в сравнение с цената, на която го доставя Русия.

Макаров отбеляза още, че страната му работи и по проекти за доставки на втечнен газ.

ПО ТЕМАТА


Да се знае, и да се помни!: