Порошенко: „Предстои пълномащабна война с Москва“

в СВЯТ

След инцидента в Керченския пролив Киев заплаши с «пълномащабна война» с Москва. Това в телевизионно интервю заяви украинският президент Петро Порошенко. Освен това, той обясни въвеждането на военното положение в страната с «кардиналния ръст» на руското военно присъствие около границата, предаде CNN.

Президентът на Украйна съобщи, че той се опасява от пълномащабна конфронтация с Русия. Това изявление Петро Порошенко направи след «сблъсъка» между военните кораби на двете страни в Азовско море, предаде CNN.

В своето телевизионно интервю Порошенко нарече инцидента в Керченския пролив «извънредно събитие».

«Официално, без никакви скъсани знаци на армията, без «зелени човечета»огромен брой руски военни кораби атакуваха корабите на Въоръжените сили на Украйна», отбеляза държавният глава.

Освен това, според него, броят на руските подразделения около границите с Украйна е «кардинално нараснал».

«Затова не искам никой да си мисли, че това са някакви игрички. Страната ни се намира под заплахата от пълномащабна война с Руската Федерация», подчерта Порошенко.

По-рано в интервю за CNN украинският лидер потвърди, че след произшествието му е позвънил държавният секретар Майк Помпео.

Според Порошенко, американският политик уж му обещал помощ за Киев, при това «всестранна, включително военна», в неговото противопоставяне с Москва.

Украинският лидер също призна, че неговото правителство разглежда възможността да се забрани на руснаците да посещават Украйна по време на военното положение.

По-рано Върховната рада гласува за въвеждането на този особен режим в няколко области на страната за 30 дена, припомня американският телевизионен канал.

Москва и Киев представят противоположни версии на случилото се, обвинявайки се взаимно в нарушаване на морското право.

Между другото, според договора от 2003 година, Азовско море и Керченския пролив са вътрешни води на Русия и на Украйна, подчертава CNN.

Петя Паликрушева, News Front

Източник: https://edition.cnn.com/2018/11/27/europe/russia-ukraine-kerch-strait-intl/index.html