Пол Крейг Робъртс: Гръцката криза завърши с катастрофа – страната се лиши не само от икономическо бъдеще, но и от суверенитет

в СВЯТ

Темата за геноцида на гръцкия народ започна да се осветява широко в медиите и да се обсъжда от политиците от 20 август, когато европейският съюз обяви края на гръцката криза. Всъщност това означава, че с Гърция е свършено, тя е мъртва. Страната е доведена до края си и изядена, а скелетът е хвърлен на кучетата.

За годините на „излизане от кризата“ 350 хил. гърци, основно младежи и професионалисти, избягаха от мъртва Гърция. Раждаемостта е много под нормата, необходима за поддържането на числеността на населението. Мерките на строги икономии, налагани на гръцкия народ от ЕС, МВФ и гръцкото правителство, доведоха до съкращаване на икономиката на 25%. От количествена гледна точка това бедствие съответства на Великата депресия в Америка, но в Гърция последствията за по-разрушителни. Президентът Франклин Делано Рузвелт смекчава въздействието на масовата безработица със Закона за социалната защита и други елементи на социалната политика, такива като застраховане на депозитите и програмите за обществените работи, докато гръцкото правителство, следвайки указанията на МВФ и ЕС, напротив, задълбочи ефекта на масовата безработица, обезкървявайки системата за социална защита.

Традиционно, когато суверенната държава, било заради корупция, безстопанственост, неудачно стечение на обстоятелствата или неочаквани събития се окаже неспособно да погаси своите задължения, кредиторите на страната опрощават дълговете до равнище, което тя би била способна да обслужи.

С Гърция всичко се случи съвършено различно. ЕЦБ начело с Жан-Клод Трише и МВФ постановиха, че Гърция трябва да ги изплати в пълен обем, както лихвите, така и главницата по своите държавни облигации, които бяха закупени от германски, холандски, френски и италиански банки.

Как се предлагаше да се осъществи това? По два начина, всеки от който оказа колосално негативно въздействие върху икономиката на страната, в резултат на което Гърция днес се намира в значително по-лошо положение , отколкото бе в началото на кризата преди почти 10 години.

В началото „кризата“, която лесно можеше да се отстрани чрез частично опрощаване на дълга, размерът на държавния дълг на Гърция бе 129% от БВП. Днес той достига 180% от БВП. Защо се случи така.

На Гърция бяха предоставени под формата на заеми допълнителни средства за изплащане на лихвите на кредитите, за да не загубят и цент. Това допълнително кредитиране, което продажните финансови медии наричат „финансова помощ“, всъщност не е помощ за Гърция. Това е финансова помощ за кредиторите на Гърция.

Режимът на Обама поощрява тази програма за помощ, защото американските банки в очакване на „финансовата помощ“, продаваха дефолтови суопове по гръцкия дълг. Ако не бе финансовата помощ на ЕС и МВФ, те щяха да загубят своите пари и да изпращат застраховки за неплатежоспособност по гръцките облигации.

Освен това Гърция бе задължена да продава своите държавни активи на чуждестранни купувачи и унищожиха нейната система за социална защита, например снизиха пенсиите под равнището на екзистенц минимума, а също така дотолкова радикално съкратиха разходите за здравеопазване, че хората умираха, без да дочакат медицинска помощ.

Ако не ме лъже паметта, Китай купи гръцките морски пристанища, а Германия летищата. Различните германски и други европейски структури изкупиха гръцките общински компании за водоснабдяване. Спекулантите на недвижимост изкупиха охраняваните гръцки острови за последвалото им застрояване.

Това разграбване на гръцка държавна собственост не доведе до спад на задълженията на Гърция. Получените пари, заедно с новите кредити, отидоха за изплащане на лихвите. В резултат на това задлъжнялостта на Гърция днес е по-висока, от когато и да е било преди. А икономиката е по-малка от когато и да е бил, както и населението на страната, на което легна тежкото дългово бреме.

Скорошната декларация, че гръцката криза е завършила е просто констатация на факта, че гърците вече нямат нищо, което да представлява интерес за чуждите банки. Гърция затъва бързо. Всички доходи, свързани с морските пристанища , летища, комунални предприятия и останалата държавна собственост, които бяха насилствено приватизирани, сега принадлежат на чужденци. Сега те просто източват пари от страната на законово основание, така още повече влошавайки икономическата ситуация.

От гърците откраднаха не само тяхното икономическо бъдеще, но и суверенитет. Гърция повече не е суверенна държава. Тя се управлява от ЕС и МВФ. В своята книга „Провалът на свободния пазар“, в третата част под названието „Краят на суверенитета“, аз съм описал подробно как се случи това.

Гръцкият народ бе предаден от правителството на Ципрас. Те имаха избор – да въстанат и с насилие да свалят властта, която ги продаде на международните банкери. Вместо това гърците се смириха със своето унищожение и не направиха нищо. Всъщност гръцкото население извърши масово самоубийство.

Световната икономическа криза от 2008 г. и досега не е приключила. Тя бе покрита с килим от огромни нови пари, създадени от американските, европейските, британските и японските централни банки. Създаването на пари изпревари ръста на реалния обем на производство и доведе до ръст на стойността на финансовите активи значително по-високо от това равнище, което съответства на „условията на място“.

Скоро ще видим как тази нова криза ще се прояви. Това може да се окаже краят на западната цивилизация. Ще има ли отново „война всеки срещу всеки“?. След Гърция, може би, това ще са Италия, Испания, Португалия, Франция, Белгия, Австралия Канада и така, докато не остане никой?

Целият западен свят живее в лъжата, разпространявана от могъщите групи в собствен техен икономически интерес. Не съществуват независими медии, освен отделни онлайн-ресурси и тези малко на брой останали издания се демонизират, а достъпът до тях се ограничава. Народите, живеещи в света на контролираната информация нямат ни най-малка представа какво се случва с тях. Затова и не могат да действат в собствен интерес.

Превод: Поглед.инфо
Още от Пол Робъртс

ПО ТЕМАТА: