Полша ще се защитава от санкциите на ЕК в съда

в СВЯТ

Полша е готова да защитава интересите си пред съда на ЕС, заявиха от полското външно министерство по повод наложените от ЕК санкции срещу Варшава. „Смятаме, че споровете дали националното законодателство съответства на законодателството на ЕС трябва да се решават в съда“, заявиха от дипломатическото ведомство, предава РИА „Новости“.

От Министерството на външните работи на Полша изразяват увереност, че „независимият и безпристрастен съдебен орган“ няма да се ръководи от „предубедени политически оценки“.

По-рано днес ЕК предложи да се отнеме правото на глас на Полша в Съвета на ЕС заради спорната съдебна реформа, одобрена преди дни. В мотивите си ЕК посочва, че предприема санкциите, за да защити върховенството на закона в Европа, както и независимостта на съда в Полша.

Заради нарушения на европейското законодателство Брюксел ще изправи Полша и пред съда на ЕС.

Долната камара на парламента във Варшава даде зелена светлина преди дни на спорните промени в Изборния кодекс и в законодателството за съдебната власт, предизвикали многобройни граждански протести. Промените увеличават правомощията на изпълнителната власт. / ГЛАСОВЕ