Политическо щяло да бъде решението за изтребителите!

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Политическо решение за изтребителите! Това каза Цветанов на колежката си от САЩ, старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност Фиона Хил. Какви ги говори Цветанов, та нали комисията е военно-политическа, нали и военната експертиза е от значение или за някого в България това няма значение.

За по-паметливите трябва да припомним, че преди година или две изтребителният конкурс в България почти бе навлязъл във финален етап, но една политическа сила сформира парламентарна комисия, която саботира свършената до него момент работа и върна работата по проекта с няколко години назад! Това тогава отново бе политическа работа. Въобще в България през последните 30 години на преход и „реформи“ политиците доказаха своята некомпетентност и недалновидност, като доказателство за това са лавината от грешни решения които вземат.

Цялостната икономическа, социална, здравна и всякаква друга картина в страната са най-голямото доказателство за тези твърдения. Очевидно е за голяма част от нашето общество, че политиците ни освен да изпълняват политически поръчки и команди от вън за друго явно не стават.

Защо обаче политическата клика, която ни управлява, не се доверява на военната експертиза? Защо експертната група е наречена военно-политическа и коя по-точно част(военната или политическата) ще има тежест при вземането на това важно решение? Може би за да се нагоди целият конкурс в угода на точно определен кандидат и после да се вземе това т.нар. политическо решение? Най-вероятно така са ни прошепнали в ухото от едно съюзно посолство. Най-правдоподобно обаче е това да е продиктувано от същите тези „любезни нам съюзници“ направо зад Океана. Да бъде одобрен правилният участник в конкурса, пък било то и без значение дали има или не произведен такъв изтребител. Въобще в България в обикновенния човек остава неприятното усещане за предрешеност на всичко, което се случва, без значение дали е някакъв конкурс или каквото и да било друго. Тук всезнайковците политици, компетентни по всички въпроси, вземат важни държавнически решения с лекота, такива, които ще ни костват милиарди левове и пряко касаят националната сигурност на страната. Тези решения в конкретния случай ще окажат влияние и върху живота и здравето на най-високо квалифицираните и най-скъпо струващи на страната ни кадри – военният пилот изтребител.

Защо обаче да говорим за военна експертиза, след като от огромно разстояние си проличава стремежа на някои политически сили и организации да лобират и най-безочливо да прокарват идеята за това кой трябва да е победител в българския изтребителен конкурс.

Има една нахална група от хора, организации и политици в България, които лансират идеята, че милиардите левове трябва да отидат за единия участник в конкурса(Ф-16), защото видите ли това било „стратегическо решение“ и сме щели да имаме оперативна съвместимост със съюзниците ни в региона! Това ни навежда на мисли, че другите участници: ГРИПЕН и ЕВРОФАЙТЕР нямат такава, не са толкова стратегически и оперативно съвместими със съюзниците ни в региона. Тези политици и организации не си дават сметка, че по този начин, освен че опорочават целия конкурс, внасят и огромно разочарование в българското общество, че въобще нещо у нас може да се случи законно, честно, безпристрастно и напълно коректно. Те опорочават конкурса в неговия зародиш, те нахално и нагло се намесват в един процес, който изисква изключително внимателна и точна военна експертиза. Всичко това остава неприятни емоции и подозрения за корупционни практики, политически машинации и стремеж на някого да извлече комисионни от тези крупни сделки за оръжие и въоръжение. Какво ли ще се случи с останалите конкурси за нуждите на националната отбрана и там ли нещата ще стоят по същия начин и те ли ще бъдат опорочени така арогантно?

Експертиза , която военните ни експерти са напълно подготвени да изготвят и вече са направили, обхваща един много голям спектър от военно-технически, оперативно-тактически, икономически, финансови и редица други показатели. За много хора сигурно е неясно, но тези експертизи се изработват на базата на много голям математически модел, който дава ясна представа за оперативно-техническите, бойните възможности, експлоатационни и следексплоатационни характеристики, както и редица други показатели. Важни също са офсетните възможности на предложнието, което пък пряко ще рефлектира върху икономическия растеж на съответната държава приемник. Само да напомним, че в Унгария БВП се е покачил с над 8% след приемане на шведското предложение, но нека не накланяме везните в една или друга посока, защото тук говорим именно за корупцията , която е обгърнала процедурата по придобиването на новия многоцелеви изтребител за българските ВВС.

НЕРЕАЛИСТИЧНИ И ПРЕУВЕЛИЧЕНИ ТВЪРДЕНИЯ

Някои политически фигури и организации лансират твърдението, че приемането на американската оферта за F-16V(Блок 70-72) ще бъде един своеобразен преход към изтребителя от следващо – пето поколение. Това твърдение е много преувеличено, на фона на факта, че ние до този момент не разполагаме с пълноценен изтребител от четвърто, а какво остава за следващо – пето. Страната ни се държи като мащеха към това, с което разполагаме до този момент(наличните изтребители МиГ-29) и възниква въпроса, дали така ще се държим и с новия многоцелеви, който ще дойде на въоръжение? Така ли и новият изтребител ще страда от системно недофинансиране? Дават ли си сметка тези дърдорковци кои са държавите, участващи от първо и второ ниво в проекта за изтребител от пето поколение на САЩ (F-35)? Това са най-богатите държави от цял свят и тези любезни господа вкарват в умишлена заблуда онези, които вярват, че ние ще се наредим на масата, редом до най-богатите.

Можем спокойно да кажем, че онази набързо сформирана парламентарна комисия, която саботира целия процес по придобиването на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС, забави процеса с няколко години и даде възможност на единия от участниците в конкурса да актуализира своята оферта. Това не е ли лобиране за единия участник и корупция в особено големи размери и кой носи отговорност за това? Дали това е била целта на сформирането на тази парламентарна комисия ще оставим този въпрос на съвеста на тези, които го сториха и забавиха процеса с години. От предложение на Португалия, с любезното участие на САЩ, та до нов новиничък и то толкова нов, че никой да не го е виждал и чувал още никъде по света. И защо ни е да закупуваме такъв изтребител, който има характеристики почти сходни с изтребителя от пето поколение, какъвто е Ф-35? Може би цената, а може и извратеното желание на някои да участваме в ексцентричния план на САЩ около новата авантюра с F-16V. Тези хора дават ли си сметка, че държави като Белгия, Италия, Холандия, Турция и др. активно търсят начини да се отърват от своите остарели изтребители F-16 и заделят средства в бюджетите си за отбрана за закупуване и придобиване на изтребители от следващо пето поколение? Защо подценяват българския данъкоплатец, който ще плаща години наред за днешните политически решения? Видно е, че днес българинът плаща за недалновидните и непрагматични политически решения от миналото. Защо трябва да позволяваме това да се случи и днес?

Новото нещо, което ни се предлага, и ние трябва да приемем, е толкова модерно и ново, че никой, никъде и никога все още не го е виждал. Нов, модерен радар, който е почти идентичен с този на F-35. Това е похвално, но обвързването на тази сделка и този конкурс с тези за Катар и Словакия е направо смехотворно. Това означава, че първи на редицата е Катар, след това Словакия, а ние ще очакваме да получим първите си изтребители чак след 2024г, което е направо скандално.

Два от трите участника в конкурса вече направиха своите презентации в София и се установи, че единият участник(правилният) не е в състояние да произведе и достави новия изтребител до 2022г. И как ще е готов, след като още не е готов завода, който ще произвежда тези изтребители? Още се очакват поръчки за него, а това е една доста относителна работа, след като повечето оператори на типа са се ориентирали към изтребителя от следващо поколение.

Това в никакъв случай не е целият спектър от забележки и въпроси, които стоят на дневен ред, но са достатъчни да внесат подозрение в честността и законноста на целия процес. Те са напълно достатъчни да внесат нотка на подозрение в искренноста на част от политическия ни елит, за това, как той лобира за „правилния“ избор, за това, как същият прави изявления за неща, които не разбира и са предрешени още преди да е завършил конкурса по придобиване.

Тактически изненади за съседи и доброжелатели

Каква тактическа новост ще представляват новите ни изтребители за съседи – съюзници и други, които не са такива, след като всички около нас оперират с типа(Без Сърбия и Северна Македония) и познават много добре неговите оперативно-тактически бойни възможности? Ние да ни си въобразяваме, че се намираме географски някъде между Германия и Франция? Това са Балканите, тук съюзници по линия на НАТО воюват помежду си ежедневно, не от вчера или онзи ден, а от години. С какво ще изненадаме вероятният противник, след като ще придобием нещо, с което той оперира от над 25 години? Как ще започнат да ни уважават повече, след като ние с нищо няма да сме заслужили такова?

Друг интересен момент е високите изисквания за ПИК(Писта излитане и кацане), които има американският изтребител. Той има и много големи изисквания за цялата летищтна инфраструктура, неща, за които другите участници в конкурса не са толкова взискателни. Това, разбира се, не е толкова важно, след като трябва да спечели „правилният“ участник, но все пак ще бъде коректно да споменем, че единият участник в конкурса няма толкова големи изисквания за ПИК. Освен графа и може би Безмер, няма други летища в България, които да са готови да приемат толкова взискателни посетители, какъвто би бил евентуалният F-16V. Какво става с морската подготовка на летище Балчик? Единият от кандидатите може да каца и излита от пътища, разсредоточени из цялата страна (Швеция), а другите кандидати изискват много сериозна летищтна инфраструктура!

Цените за придобиване, финансовите параметри, офсетните програми, икономическите показатели, НОУ-ХАУ, което са готови шведите да предоставят, също не са от значение за политическия „елит“, който така компетентно се изказва по тези въпроси. Въпреки че „правилният избор‘ се пука по шевовете на финансовата рамка и най-вероятно(почти 100%) ще излезе от нея, също не е чак толкова важно за тези хора. За тях е важно да бъдат угоднически любезни с господарите отвъд Океана, важно е да дават правилните сигнали на правилните началници. Тук кой ще плаща сметката не е важно, очевидно за някои политически сили в България властта е най-важна и е основна цел за генериране на благоприятна корупционна среда.

Въобще, след като военната експертиза не е от такова голямо значение, а мнението на шефа на една парламентарна политическа сила, пък било то и най-голямата, е от значение, не разчитайте да правим задълбочени анализи за бойните способности, оперативно-тактическите характеристики, техническите възможности на кандидатите и др. Цената за придобиване и експлоатация, цените за следексплоатационно обслужване и въобще целият обем от работа, който експертите от няколко министерства – МО, икономическото министерство, финансовото министерство и др. са извършвали в продължение на няколко години тук не са важни. Защото някой реши да се изкаже напълно неподготвен и това е шефът на парламентарната група на ГЕРБ. Той опорочи целия процес по придобиване на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС, като го направи нахално, нагло и арогантно, без да изпитва грам чувство на угризения и съмнения в правотата на това, което говори. Направи го с лекота и хвърли сянка върху всички останали конкурси, които предстоят в МО за придобиване на нова военна техника за нуждите на Въоръжените сили на Р.България. Това се нарича корупция в огромни размери и цената и ще бъде платена от всички нас, обикновенните граждани.

Някои политически лилипути пък твърдят, че средствата за отбрана са пари хвърлени на вятъра и парите за новите изтребители трябвало да бъдат пренасочени към други сфери на обществения живот. Това е поредно доказателство за политическата неграмотност на хора, случайно попаднали в парламента. Кой да му обясни на този човечец, че отбраната на страната ни е последния стълб на държаавността, а всички тези проекти в отбраната са закъснели с над десет и повече години! Кой трябва да му обясни на този, че всички елементи на националната държава са като скачени съдове и ако единият започне да потъва, той завлича след себе си и останалите.

Въобще в България политиката се оказва мръсна работа, която се върши от мръсници. От думите на Цветанов лъха на мръсотия, корупция и арогантност. Той и някои организации си позволяват системно да опорочават изтребителния конкурс за родните ВВС и това няма да остане незабелязано и без последствия. Да кажем за пореден път, че това хвърля сянка върху законността на всички останали конкурси в системата на националната отбрана. Всички останали проекти по модернизация в МО са застрашени от подобни корупционни практики, а обикновенният човек отново ще плаща сметката.

Не е ясно откъде Цветанов е сигурен, че изборът на нов изтребител ще стане бързо, след като той в момента не е в ръцете на парламента, а в зоната на отговорност на експертната и военно-политическата групи, които разглеждат постъпилите оферти. След това решението трябва да мине през Министерски съвет, последвано от преговори с победителя, сключване на договор и чак тогава ратификация от парламента.

Александър Петров Йорданов,
/Списание АЕРО/

Поглед.инфо