The Bulgarian Times

Покрива цяла Европа: Руската армия въвежда задхоризонтен радар с обсег от 3000 км

в Свят
Loading...
Задхоризонталната радиолокационна станция (РЛС) за далечно откриване на цели тип “Контейнер” в Ковилкино (Република Мордовия) постъпи на опитно-бойно дежурство. Бойно дежурство обектът поема от 2019 година, съобщават от руското министерство на отбраната.

“Това е първият в страната образец на това изделие. Съгласно държавната програма за превъоръжение и плановите дейности на Въоръжените сили на Руската федерация се очаква изграждането и постъпването на дежурство на още няколко такива образци”, отбелязват от ведомството, цитирани от Лента.ru.

От министерството на отбраната добавят, че РЛС е способна да контролира полетите на всякакви въздушни цели на разстояние от около 3000 км и едновременно да съпровожда над 5000 въздушни обекта от различни типове, включително такива с малки размери.

През септември генералният директор на НИИ за далечни радиовръзки Кирил Макаров заяви, че първият “Контейнер” трябва да постъпи на опитно-бойно дежурство в началото на 2019 година. По неговите думи “фактически цялата въздушна обстановка в европейската част на натовския блок ще държим под пълния си контрол”. Russia Beyond

Забележка:

Размерите на радарната станция са наистина поразителни. Тя се състои от няколко десетки стълба, високи колкото десететажни жилищни сгради. Ефективният обхват на РЛС покрива въздушното пространство над Арктика, Скандинавието, Полша, Германия, Средиземно море, Турция, Израел и Сирия. Радарът регистрира буквално всичко в това пространство, без значение от размера на обекта, скоростта или височината му. Чувствителността стига дотам, че засича изстрелването на балистични или крилати ракети още от момента на отделянето им от повърхността. Моментът на засичането им е от ключово значение, тъй като дава възможност за адекватно уведомяване на противовъздушните и противоракетни системи за наближаващата опасност.

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе