Повече от 10 хиляди души се заразяват с коронавирус в САЩ на ден, губернаторът на Ню Йорк: Коронавирусът се движи към нас като свръхскоростен влак

в ПО СВЕТА

Над 10 хиляди случая на инфекция с нов коронавирус бяха открити в Съединените щати през изминалия ден, общият им брой надхвърли 61 хиляди, според университета Джонс Хопкинс.
Според университета, във вторник броят на случаите в САЩ надхвърли 50 хиляди, около 830 души загинаха, 354 души се възстановиха, съобщава ТАСС .
В събота САЩ стана третата страна в света по брой регистрирани случаи на коронавирус. На второ място, според университета, е Италия със 74,3 хиляди случая, а Китай е на първо място. На нейната територия са регистрирани 81,6 хиляди случая на заразяване. Общо според университета в света са потвърдени около 454,3 хиляди случая на заболяването, 20,5 хиляди души са починали, 113 хиляди са се възстановили.
Припомняме, на 13 март президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе национален извънреден режим в страната във връзка с пандемията на коронавирус. СЗО отбелязва , че разпространението на коронавирусната инфекция в Съединените щати значително се е ускорило, страната може да се превърне в епицентър на болестта.
Русия предложи на САЩ помощ в борбата с коронавируса. Вестник Взгляд писа, че западният модел не е преминал теста на коронавирус.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че територията под негов контрол е в „отчаяна надпревара с времето“ поради бързото разпространение на коронавируса. Той призова администрацията на Тръмп да увеличи доставките на медицинско оборудване за държавата, която претърпя най-тежката епидемия, съобщава Evening Standard.
Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо поиска от правителството да увеличи важните медицински доставки. Според него коронавирусът се разпространява в състояние, в което инфекцията е причинила най-голям удар, подобно на високоскоростен влак, пише Evening Standard.
Броят на заразените с COVID-19 в Ню Йорк достигна 25 665 и се удвоява на всеки три дни. Епидемията отне живота на най-малко 210 души. Държавата, която представлява около половината от случаите на коронавирус в САЩ, е в „ отчайваща надпревара с времето “, подчерта политикът в речта си.
„ Един от анализаторите ми каза, че (вирусът-П.и./ се движи през страната  като товарен влак. Сега имаме експресен влак, защото броят на (заразените – П.и.расте толкова бързо „, каза Куомо.
Губернаторът заяви, че има критична необходимост от поне 30 хиляди устройства за механична вентилация, тоест три пъти повече от това, с което държавата разполага в момента. Той призова администрацията на Тръмп да приеме нов закон за увеличаване на производството на тези машини. Куомо също отбеляза, че Ню Йорк ще трябва значително да увеличи броя на болничните легла – от 53 на 140 хиляди.
Вчера Тръмп изрази съвсем различна гледна точка относно коронавируса, намеквайки за предстоящото прекратяване на карантината. „ Ще отворим съвсем скоро. Наистина бих искал страната да се отвори и да е готова да започне работа на Великден “, каза президентът в интервю за Fox News. – Великден  е  много специален ден за мен. И църквите в цялата ни страна ще бъдат препълнени с хора“.

Последни от ПО СВЕТА

Don`t copy text!
Отиди Горе