Плащаме до 7 пъти по-висок ток от ВЕИ | Уникално ВИДЕО на втори реактор на АЕЦ „Белене“

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Черешката на тортата на Месечния (видео 17:05 мин.) енергиен бюлетин е в неговия край, където можете да видите видео №2 (1:38 мин.), за реактор №2, за АЕЦ №2, разбирай „Белене“, ЗА ПЪРВИ ПЪТ. Пак руско, с много интересен коментар, защото вече повече от ЧЕТИРИ МЕСЕЦА никой не го е виждал у нас, макар да вървят слухове, че от средата на януари той е на брега на Дунав.


Априлският брой на „Месечен енергиен бюлетин“ с Георги Котев предлага на своите зрители интересни теми, факти и видеа.

В предаването енергийният експерт Георги Котев повдига завесата на една малко разглеждана тема, а именно какво се случва в един от клоновете на родната енергийна мафия – производството на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници.

Котев детайлно анализира случващото се във ВЕИ сектора и предоставя неопровержими доказателства за това, че ние плащаме в пъти по-висок „зелен“ ток, в сравнение с другите страни в Европейския съюз. За да обоснове тезата си Георги Котев използва официални данни на Световната асоциация на производителите на електрическа енергия от ВЕИ.

Котев е категоричен, че в световен мащаб токът, произведен от ВЕИ, е в пъти по-евтин от този произведен по същата технология у нас. Докато цената на „зеления ток“ в Европа към момента е около 50 евро, то у нас цената на ВЕИ тока е четири пъти по-висока.

Нещо повече, оказва се, че НЕК изкупува пет пъти по-скъпо електрическата енергия произведена от родните ВЕИ, в сравнение с тока произведен от така наречените Американски ТЕЦ, за които периодично се вдига шум от политици и медии. И това не е всичко, скандалното в случая е, че цената на тока предлагана на Българската енергийна борса е седем пъти по-висока от тази на тока произведен от ВЕИ.

В крайна сметка се оказва, че плащаме по-високи сметки за ток и заради ВЕИ сектора.

Предаването предизвиква интерес и с уникалното, непоказвано в родния ефир, видео на втория реактор, произведен от Ижорските заводи, за АЕЦ „Белене“. Котев е категоричен, че този реактор не се намира на площадката на Белене. По думите на енергийния анализатор въпросният реактор или е още на руска територия, или е някъде по пътя към България.

Гледайте априлския брой на „Месечен енергиен бюлетин“ с Георги Котев, за да сте в течение със случващото се в родната и световната енергетика. /  tobe.bg