Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Пластмасовите изделия съдържат химикали, които разрушават ендокринната система 

в Свят
Loading...

Какво представляват фталатите?

Химикалите, които се съдържат в пластмасовите изделия, са сходни по структура с естествените полови хормони и им пречат да функционират нормално.

Затова пластмасовите изделия са особено вредни за детския организъм, който още расте и се развива, а ендокринните жлези и отделяните от тях хормони влияят почти на всичките клетки, органи и функции на организма.

Ендокринната система регулира настроението, растежа и развитието на организма, функциите на тъканите, обмяната на веществата, сексуалната функция и репродуктивните процеси. Разрушаващите ендокринната система химикали са свързани с проблеми в областта на репродуктивното здраве.

Фталатите са един от най-разпространените разрушители на ендокринната система. По данни на Агенцията по охрана на околната среда ежегодно се произвеждат над 213 хиляди тона фталати. Те се използват за придаване на гъвкавост на пластмасите, но те присъстват също в освежителите за въздуха, антистатиците, в средствата за лична хигиена – шампоани, душ-гелове и козметика. Това вероятно е причината нивото на фталатите в женския организъм да е повече от това в мъжкия организъм.

Мебелите, опаковките, матраците и стенните покрития също могат да съдържат фталати. Откриват се дори в детските смеси и детското хранене.

Фталатите се свързват с понижаване на IQ у децата

Предишни изследвания свързваха въздействието на фталатите с вродените дефекти, ниско ниво сперматозоиди, поликистоза на яйчниците, ранно или късно полово съзряване, изследвания неотдавна показва, че фталатите могат да снижат IQ при децата.

Учените открили връзката между концентрацията на фталати в организма на бременната жена и способността на детето да се концентрира, да обработва получената информация на възраст седем години. Жените, в чийто организъм имало повишени нива на фталати, раждали деца с нисък коефициент на интелигентност.

Фталатите може да влияят върху активността на ароматазата – фермента, който превръща тестостерона в естроген. А естрогенът играе важна роля в развитието на мозъка.

Химическите вещества може да пречат на производството на хормони от щитовидната жлеза, които също имат важна роля в развитието на мозъка.

Фталатите се свързват със:

Структурно увреждане на мозъка;
Ранно полово съзряване, токсичност на яйчниците и безплодие;
Хиперактивност и повишена агресивност, нарушения в процеса на обучение;
Болести на сърцето;
Затлъстяване;
Стимулиране на клетките на рака на простатата;
Нарушения в имунната функция.
Увеличение на размерите на простатата, снижено изработване на сперма и деформация на пениса;
Повишено кръвно налягане.

Ето какви заболявания могат да си заработят хора, които всеки ден пият от пластмасови бутилки и други изделия.

Как да бъдат избегнати токсичните химикали

Употреба основно на пресни и сурови продукти. Опакованите обработени продукти са най-разпространеният източник на фталати.

Предпочитане на стъклени буркани.

Съхраняване на продукти в стъклени съдове, а не в пластмасови, да не се използва полиетилен.

Предметите на женската хигиена могат да се заменят с по-безопасни алтернативи.

Росица Тодорова,Издателство”Распер”

Последни от Свят

Отиди Горе