Пет страни от ЕС искат доказателства по делото „Скрипал“

в СВЯТ

Българският премиер Бойко Борисов отговори на въпрос на журналист по повод намерението на България да откликне на призива на Лондон, че засега има „висока степен на вероятност, а не доказателства…“.


Както съобщи по-рано „Таймс“, около 20 европейски страни могат да последват примера на Великобритания и да изгонят „свързаните“ с разузнаването руски дипломати като ответна мярка срещу отравянето на Скрипал.


В петък в Брюксел се проведе среща на 28 страни на високо ниво. Меркел и Макрон на общата им пресконференция заявиха, че в близките дни ще бъдат приети „координирани и пропорционални мерки“ против Русия.


„Ние сме пълни с решителност да действаме заедно…“ – цитира Меркел италианският вестник „Куриере дела сера“


Но вестникът посочва, че италианският президент Паоло Джентилони, макар че даде карт бланш да бъде осъден Кремъл, помоли да не се стига до „ескалация на конфликта и да не „се затварят вратите за диалог с Русия“.


Много внимателно се отнесоха към проявата на „солидарност“ премиерът на Испания Мариано Рахой и премиерът на Кипър – Никос Анастасиадис. Премиерът на Гърция – Алексис Ципрас, защити Путин и помоли да се изчакат резултатите от разследването за произхода на нервно-паралитичния газ“ – пише „Куриере дела сера“.


Великобритания предостави образци от отравящото вещество на Организацията за забрана на химическото оръжие, която за две седмици трябва да се произнесе. Очаква се тази организация да подкрепи Лондон.


В петък съветът по национална сигурност при американския президент препоръча да бъдат изгонени от САЩ руски дипломати, но не съобщи за броя им, пише „Таймс“. / 
 Издателство „Распер“