Пентагонът: Руснаците да си ходят, но американците остават в Сирия

в ПО СВЕТА
Съединените щати заявиха днес, че заповедта на руския президент Владимир Путин за извеждане на войските от Сирия не променя нищо за силите на международната коалиция, водена от САЩ: ударите по остатъците от терористите продължават. По думите на представител на Министерството на отбраната на САЩ „руските съобщения за изтегляне на войски често не предвиждат реално съкращаване на контингента“, информира в. „Сега“.

 

Пред РИА „Новости“ представителят на Пентагона Ерик Пахън заяви, че решението на Путин, съобщено днес от него на базата „Хмеймим“, „не влияе на приоритетите на САЩ в Сирия“ и „глобалната коалиция ще продължи да действа в Сирия“. Той се усъмни, че Русия наистина съкращава военното си присъствие, защото и по-рано е имало такива съобщения. Така например, президентът Путин обяви изтегляне на руските войски през март 2016 г., но не групировката на военно-космическите сили, която продължи да нанася удари. После президентът съобщи за значително намаляване на силите през декември 2016 г.

Международната коалиция начело със САЩ, в която влизат 60 държави, воюва в Сирия от 2014 г. Тя поддържа „сирийската демократична опозиция“ и затова не се одобрява от правителството на Башар Асад. Сирийският президент много пъти е настоявал за разпускането на тази коалиция, която не е канена от Сирия и не е получавала одобрение от ООН.

Пентагонът не е съгласен с руската оценка, че „Ислямска държава“ е разгромена. Но според Путин оставащите диверсанти от ИД могат да бъдат унищожени от правителствените сили на Асад. Руският президент обаче предупреди, че може да нареди връщане на войските, ако се наложи.

Говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков смята, че Пентагонът си търси „изкуствен предлог за оправдаване на незаконното оставане на американските войски в Сирия“. / ГЛАСОВЕ