Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Пенсионери, не си харчете Коледните надбавки!

в България
Loading...

Тази седмица премиера-слънце предсрочно обяви раздаването на Коледните надбавки към пенсиите. При това дебело натърти, че това се дължало на успешната борба на организираната престъпност, владееща територията с контрабандата и работата на приходните агенции. Няма да обсъждаме, кой му е повЕрвал, а ще разгледаме един наистина постигнат значителен приход в хазната, чрез преджобването на всички нас, през сметките за електроенергия от АЕЦ “Козлодуй”.

За надбавки към пенсиите на организираната престъпност и се откъснаха малко повече от 50 милиона лева. А сега нека видим, каква е разликата в приходите на АЕЦ “Козлодуй”, за 2017-та г., по сравнение с предходната 2016-та. Накрая ще сравним и с настоящия взрив в цените на ядрения ток, но преди това да видим откъс от последния Годишен финансов отчет:

Забелязахте ли разликата между числата в най-последния ред от таблицата? Малко повече от СТО МИЛИОНА лева!!! Това прави ДВА ПЪТИ повече от отпуснатите Коледни надбавки за пенсионерите. Тази разлика сме я платили всички ние, не само битовите потребители, но най-вече бизнеса. Той пък от своя страна е разнесъл по-високите сметки за тока по цените на стоките и услугите, които накрая ние купуваме по-скъпо.

И това е само от едно предприятие!!! Ами от останалите производители на електроенергия? Ами при течните горива? Ами …, но да не се отклоняваме.

Ако погледнете внимателно горната таблица ще забележите, че много по-високите приходи (12,4%) са за сметка на по-малко реализираната продукция (1,4%). А при още по-внимателно вглеждане и разделяне на две конкретни числа от нея ще видите, че средната пазарна цена на електроенергията от АЕЦ-а за 2017-та е била около 68,33 лева/МВт.ч.

Вчера в “Ядрен взрив” ви показах новите цени, на които АЕЦ “Козлодуй” продава електроенергията през енергийната борса този месец, за идната 2019-та г. Не сте ги видяли? Не ви интересува? Разбира се! При такива яки надбавки.

Онзи ден пък в “АНТИпротест” ви показах други едни надбавки, но не за пенсионери, а за върхушката на ядрената мафия. И тях не сте ги видели и разбрали? Не ви стига времето от нетърпението да получите собствените си надбавки и да ги похарчите?

Не бързайте! Още в началото на новата година токовият удар ще ви накара да съжалявате.

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Последни от България

Отиди Горе