вашият виртуален всекидневник

Пак ни шутираха за Шенген (ВИДЕО)

в България

Дебати в Европейския парламент

В прав текст: “Корупцията е един от критериите”


От днешното изказване на Марк Рюте – министър-председател на Холандия в дебати в Европейския парламент по повод бъдещето на Съюза:

“Искам да бъда много ясен: приветствам факта, че Румъния и България искат да се присъединят към Шенгенското пространство. Ние сме наясно с всички тези усилия, но тяхната работа далеч не е приключила.”

“България и Румъния трябва да изпълнят няколко условия, произтичащи от присъединяването им към ЕС и които са дефинирани в Механизма за сътрудничество и проверка.
Корупцията е един от критериите. И в това отношение Споразумението си е споразумение и то трябва да се спазва. Не може да имаме страни в Шенген, които не са изпълнили всички критерии”.

“Не може да има демократична легитимност без върховенството на закона. Членството в ЕС не е декларация за намерение. Това означава да се избере безусловно свободата на пресата, независимата съдебна система, правната сигурност и всички демократични постижения, които ни обединяват като общност “.

ВИДЕО:
EP Plenary session: Future of Europe – debate with Mark RUTTE, Dutch Prime Minister – Answers by Mark RUTTE

 Дори и Европарламентът да вземе решение за присъединяването ни, това решение подлежи на одобрение от Съвета на министрите на ЕС, за да влезе в сила. Достатъчно е една държава да се възпротиви категорично и то ще си остане само пожелание.

На този фон се питам дават ли сметка правителството, управляващата коалиция и въобще политическият елит на страната колко “добре” ще бъде приета кандидатурата ни за нещо далеч по-важно и съществено – чакалнята на еврото, та от лансиране на идеята пристъпват към заявка за членство?!

Или това се прави нарочно, за да се развихри антиевропейската кампания и да се посипят отново псувни от населението по адрес на ЕС, когато ни откажат? Защото е факт, че дори антиевропейските партии у нас парадоксално и странно са за това решение!

Григор Лилов, Фейсбук

 

Loading...
loading...
loading...
Пак ни шутираха за Шенген (ВИДЕО) by

Последни от България

Отличници без бъдеще

Днес Европейската комисия публикува поредния Отчет за състоянието на електроенергийните пазари в
Отиди Горе