Още 150 милиона лева към причините за излизане от ЕС: Нов ценови шок на тока, заради ЕС – минимум 25%! Погром, заради глоби на ЕС и парникови квоти… Т.е. за да плащаме пари на Брюксел…

в България

Европейската комисия добави нови 150 милиона лева към причините да напуснем този изродски съюз. Държавното дружество БЕХ, заедно с “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз”, е глобено със 77 милиона евро за това, че ограничавало достъпа до газопреносната мрежа. Т.е. западните монополи искат да дойдат и да ползват нашите тръби, срещу някаква минимална такса, и така да ни конкурират. Уж се борят за потребителите от ЕК. А като трябва да резнат шофьорите от България в Германия и Франция – веднага – важни са интересите на работниците и да няма “социален дъмпинг”. Изобщо, двойни стандарти от евро-изродите да искаш… Но по-драматичното е, че БЕХ фактически няма подобни пари за подобна глоба, с която да пълни джобовете на еврократите.  Енергетиката и без това се задъхва заради фотоволтаици (наложени от ЕС), парникови квоти (отново наложени от ЕС), затворени реактори (отново от ЕС), та и от планираното пълно затваряне на 40% от мощностите ни. Сега нови 150 милиона трябва да плащаме, т.е. да се вдигнат сметките за тока. Това е поне 10% само заради тази причина. Отделно предстоят (както предупреди енергийният експерт Атанас Тасев) още 15%, заради парниковите емисии, които са поскъпнали 20 пъти. Т.е. заради ЕС ни се задава нов ценови удар… А ние стоим ли стоим, и се радваме на това, че можем да пътуваме без визи, и че сме “европейци” и “атлантици”… Добри Божилов, Фейсбук

ЕК ГЛОБИ БЕХ, «БУЛГАРГАЗ» И «БУЛГАРТРАНСГАЗ» СЪС 77 МЛН ЕВРО ЗА БЛОКИРАНЕ ДОСТЪПА ДО ГАЗОПРЕНОСНАТА МРЕЖА В БЪЛГАРИЯ

Европейската комисия съобщи, че глобява Българския енергиен холдинг (БЕХ) със 77 милиона евро за блокиране на достъпа до газопреносната мрежа в България.

Глобата засяга БЕХ, «Булгаргаз» и «Булгартрансгаз». Точният размер на глобата е 77 068 000 евро и е наложена «за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС», пише в съобщението на комисията.

Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер заявява, цитирана в съобщението, че потребителите във всички държави от ЕС трябва да могат да се възползват от предимствата на свързан и конкурентен единен европейски енергиен пазар.

Години наред българските потребители на природен газ са били лишени от възможност за избор на доставчици, тъй като групата БЕХ е отказвала да предостави достъп до своята газова инфраструктура на други доставчици на газ на едро, допълва тя.

С днешното решение ще насърчим развитието на отворен и конкурентен енергиен пазар в полза на потребителите в България, в съответствие с целите на Енергийния съюз, посочва еврокомисарят.

БЕХ е традиционният държавен енергиен оператор в България, който е вертикално интегрирано дружество, отбелязва ЕК. Неговото дъщерно дружество «Булгартрансгаз» контролира газовата инфраструктура в България. Друго негово дъщерно дружество — «Булгаргаз», извършва доставки на газ за потребителите в България, добавя комисията.

В решението, взето днес, се посочва, че групата БЕХ има господстващо положение на пазарите за газова инфраструктура и за доставка на газ в България.

Допълва се, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и използвана от тях инфраструктура.

БЕХ е използвал господстващото положение на едно от дъщерните си дружества — «Булгартрансгаз», за да защити почти монополното положение на другото си дъщерно дружество «Булгаргаз» по отношение на доставките на газ.

Освен това дружеството «Булгаргаз» се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за пренос на внасян газ през Румъния за България, за да не може тръбопроводът да бъде използван от възможни съперници.

Между 2010 и 2015 г. групата БЕХ е блокирала достъпа до вътрешната газопреносна мрежа на България, единственото газохранилище в страната и единствения тръбопровод за внос на газ в България, който е бил изцяло запазен за БЕХ.

Без да имат достъп до тази основна инфраструктура, за възможните съперници е било невъзможно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро.

Това е попречило на развитието на съревнование и е осигурило почти монополно положение на «Булгаргаз».

Комисията заключава, че това поведение на групата БЕХ е в нарушение на член 102 от договора за ЕС, който забранява злоупотребата с господстващо положение на пазара. Затова ЕК е решила да наложи глоба на дружеството.

Днешното решение е още един пример за това как прилагането на европейските правила за конкуренцията допълва законодателните действия за осигуряване на отворени и конкурентни пазари на газ в ЕС, в съответствие с целите на Енергийния съюз, пише в съобщението.

Комисията цели да подобри конкуренцията и равнището на сигурност на доставките на газ на пазарите в Югоизточна Европа, включително в България, се допълва в текста.

Премахването на пречките пред навлизането на конкуренти ще позволи на българския пазар на газ на едро да работи по-ефективно, с повече купувачи и продавачи, и ще осигури на българските потребители по-добри цени и възможност за избор на доставчици на газ.

Това ще бъде допълнително улеснено от неотдавнашното откриване на междусистемната връзка за пренос на газ между България и Гърция, за която ЕК одобри преди месец бюджетна помощ, както и от проекта за енергийно сътрудничество между България, Румъния, Унгария и Австрия, който ще даде възможност на българските търговци на едро да разнообразят своите източници на доставки.

БЕХ, «Булгаргаз» и «Булгартрансгаз» са солидарно отговорни за плащането на наложената днес глоба. Тази глоба е била определена въз основа на насоките на ЕК от 2006 година.

При определянето на размера на глобата ЕК е взела под внимание съответните продажби на дружеството в България, тежестта на нарушението и неговата продължителност. News Front

ПО ТЕМАТА

 

Loading...
Още 150 милиона лева към причините за излизане от ЕС: Нов ценови шок на тока, заради ЕС - минимум 25%! Погром, заради глоби на ЕС и парникови квоти... Т.е. за да плащаме пари на Брюксел... by

Последни от България

Отиди Горе