Още през 2014г. държавното обвинение е знаело за незаконно давано БГ гражданство.. Tарифите за БГ паспорти се обсъждали публично на опашка пред ДАБЧ (ВИДЕО)

в България

Още през 2014г. държавното обвинение е знаело за незаконно давано БГ гражданство

Още през 2014 година прокуратурата е направила проверка за даването на българско гражданство от Държавната агенция за българите в чужбина, като е било констатирано системно нарушаване на законодателството и това, че е давано гражданство на лица с небългарски произход. През януари тази година пък от държавното обвинение са съобщили на правосъдния министър Цецка Цачева, че след самосезиране от медийни публикации, прокурори са открили 114 случая на издадени удостоверения за българско гражданство на лица, издирвани от Интерпол. Не е ясно, какво е направила Цачева по случая. 19MIN.BG

Тарифите за БГ паспорти се обсъждали публично на опашка пред ДАБЧ

Молбите за българско гражданство, които са блокирани в Агенцията за българите в чужбина, са 20 хиляди, научи bTV от свои източници. Тарифите за продажба са обсъждани публично на опашката пред агенцията, твърди Галина Атанасова – роднина на потомствени българи от Сан Франциско, която е чакала с месеци документите за гражданство. Тя отишла в агенцията по молба на братовчедите си в Съединените щати, които решили да научат повече за баба им – Вера Христова. Преди цял век жената, родом от Татар Пазарджик, заминава за Щатите.

„Било е няколко години след „Титаник”, на 18 е заминала. Омъжила се за американец и след това са ѝ се родили  трима синове. Тези синове имат деца, внуци. Минаха години, те решиха да потърсят корена си и започнаха мъките”, разказа Галина.

Тя получила генерално пълномощно от братовчедите си и отишла да подаде молбите им за гражданство в Агенцията за българите в чужбина.

„Дойдох, та ги оставих и казаха – след 1 месец. И така – 14 месеца….”, разказва жената.

На опашката от чакащи кандидат-българи чула и тарифите: „Тук имаше 30-40 македончета и русначета. Стояха си кротко и мирно и шушукаха точно това, което го чух – на кой колко струва всичко това. Имена не съм чула, но цифри – за някакви 1000 евро, 2000. За всеки различно. И аз се мъчех да чуя, за да разбера на кого да ги дам, за да станат по-бързо”.

Източник на bTV, запознат със схемата, разкрива, че молбите, за които са давани подкупи, се разглеждали с предимство: „И съответно ръководителят, който е взел нерегламентирана сума, обичайно такъв тип преписки ги разпределя на доверени служители в тази дирекция, за да може да получи положително становище”.

За арестите в агенцията разбрали и потомците на Вера Христова.

„Викам – ето, в такава държава искаш да ставаш български гражданин. Но за тях е сантимент. И за тях е важно да се знае, че са българи”, разказва Галина Атанасова.

Днес, след 14 месеца чакане синът и внукът на Вера Христова – Робинсън, получиха документи за български произход от агенцията. А за гражданство у нас ще кандидатстват още 8 от нейните потомци. bTV

 

Loading...
Още през 2014г. държавното обвинение е знаело за незаконно давано БГ гражданство.. Tарифите за БГ паспорти се обсъждали публично на опашка пред ДАБЧ (ВИДЕО) by

Последни от България

Отиди Горе