От къде САЩ си купува атомните бомби?

в ПО СВЕТА

САЩ удари ШЕСТДЕСЕТ ГОДИШНО дъно по собствено производство на Уран, който се явява основният елемент за производство на атомни бомби, а също така и за захранване на 99-те работещи „мирни“ ядрени реактора в около 60-на АЕЦ-а.

Това съобщи и показа преди дни щатската Администрация за енергийна информация, към тяхното си Министерство на енергетиката.

Кой тогава запълва празнината? За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимките с графиките:

Показаните количества са в милиони паунди от химичното съединение U3O8, известно още като „жълт кейк“ и се явява един от началните етапи в обработката на Урана до превръщането му в ядрено гориво. Независимо дали е за „мирни“ или военни цели.

Разликата между „мирните“ и военните цели при използването на Урана е в различното съотношение на изотопите на Уран-235 и Уран-238 в горивната смес.

Преди броени дни от Ню Йорк нашият премиер министър заяви, че първостепенна задача на най-големите (страни) в света била да произведат нови и още по-мощни ядрени оръжия. Припомнете си този проблясък от долното кратко видео.
След заседанието на Генералната асамблея на ООН (на 25-ти септември 2018-та г.) премиера на България заяви, че света се стреми към изграждане на още по-мощни ядрени оръжия. Най-мощната до сега известна е „Цар Бомба“, около 50 Мега-тона, взривена на 30-ти октомври 1961-ва г. от Съветския съюз.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)