Отвори си устата бе, шаран!

в БЪЛГАРИЯ

На редовното си заседание в сряда Министерски съвет даде зелена светлина на поредната гигантска кражба от АЕЦ „Козлодуй“ през АЕЦ „Белене“. В стенограмата от заседанието, точка №26, практически не се казва НИЩО, затова ще се възползваме от журналистутската интерпретация на събитието, според както това е поръчано от политико-енерГЕПИйните им благодетели. 
За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката:

За да разберете и усетите мащабът и тънкостта на измамата и грабежа е добре да си припомните, че считано от 2012-та година, когато директор на АЕЦ „Козлодуй“ е сегашния дупедат от ГРОБ Вальо Баничката, стартира програма за повишаване ТОПЛИННАТА МОЩНОСТ НА РЕАКТОРИТЕ до 104% (3120 топлинни МВт), което да доведе до ръст на ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МОЩНОСТ НА ГЕНЕРАТОРА до 110% (1100 електрически МВт). Важно е да разберете и запомните това, защото журналистутките и не разбират и не правят разлика, а най-малко ги интересува ние да знаем истината.

Резултатът от „усвоените“ стотици милиони лева се вижда от таблицата в десния край на горната снимка, направена и поставена там от мен. Нарочно съм я обърнал на 90°, за да се поберат на едно място лъжата и истината. Предполагам, че ще се справите с правилното и прочитане?

Важно е да се знае, също така, че моите сметки за приходите от „повишената мощност“ на блок №5 са направени при цена от 65 лева/МВт.ч, докато журналистутската оценка е правена при цена от около 95 лева/МВт.ч. Ако аз правех оценката си с тяхната цена то „ползата“ от досегашните усилия щеше да е близа 50% по-голяма или нещо от около 14 и повече милиона лева.

 

В какво се изразява новата схема, за продължаване „повишаване на мощността“ на блок №5? Преди около 30 години на площадката на АЕЦ „Белене“ е доставен ротор високо налягане, за тамошния блок №1. Знаем, че този проект не се реализира, а и едва ли някога ще се случи. Та въпросното желязо, заедно с реактора и други елементи е консервирано и запазено. Сега ротора се опитват да го пробутат на АЕЦ „Козлодуй“ с надежда да замажат досегашните кражби свързани с повишаване на мощността на блока. За сега ще се въздържа от повече коментар, но ще отбележа, че дълбоко се съмнявам, че схемата им ще сработи.

 

Въпросният ротор вече е доставен на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и даже е разконсервиран и по него са проведени контролни геометрични измерваня, за да се установи възможността да замени действащият на блок №5. За транспорта от Белене и последващите измервания до сега вече са похарчени близо 200 000 (двеста хиляди) лева без ДДС.

 

ЖОКЕР! Преди години руснаците ни взеха за жълти стотинки реактор №1 за АЕЦ „Белене“ и от 2011-та година той работи на блок №4 в АЕЦ „Калинин“. На вас оставям да си решите дали, ако въпросният ротор високо налягане ставаше за нещо полезно те са се минали да ни го оставят?

 

Ще следим криминалната сага. А до тогава вижте от долното видео, как наскоро министър енерГЕПИка оневини двама човека на Р.Овч. пак по гигантски грабеж около АЕЦ „Белене“.

 

А олигофрена Иво Прокопиев обещава на шараните по 30 милиона на година? Отворете си устата бе!

 

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)