Около 200 убити руски военни в Сирия (ВИДЕО от американската атака)

в ПО СВЕТА

Москва и Вашингтон изпробваха решителността си
Заявка за ескалация?!

Преди 21 часа добре информираната агенция „Блумбърг” съобщи, че при сблъсъка между войските на Башапр Асад и кюдите, подкрепяни от САЩ, вероятно американските въоръжени сили са убили около 200 руски военни. Тя се позова на висш американски военен, както и на руски неофициални източници.
Видео от американската атака: //www.youtube.com/watch?v=cML-HpPJJfc

Руското военно министерство спомена за 25 убити сирийски военни и отрече за загинали руснаци, макар че руските медии широко коментират случилото се.
Пред „Комерсант” от руското военно министерство неофициално коментираха, че причина за „инцидента” на 7 февруари в Дейр ас Сур е опитът на местни „крупни предприемачи, които в този момент подкрепят Башар Асад“, да завземат петролните и газови находища в района, намиращи се под контрола на кюрдите, които пък са съюзници на САЩ.

В настъплението са участвали проправителствени формирования, а т.нар отряди „Ловци на Ислямска държава“ (ISIS Hunters – елитно подразделение към Сирийската арабска армия, формирано от руски военни през февруари 2017 г.) заедно с бойци от руската „Частна военна компания Вагнер“ са били във втория ешелон. И едните, и другите са попаднали под американските въздушни и артилерийски удари. Същият източник твърди пред „Комерсант”, че руското командване в Сирия не е разрешавало да се провежда настъплението към петролните находища и операцията била възприета като „опасна самодейност“.


В официалното съобщение на руското министерство на отбраната се казва:
„Причина за инцидента станаха несъгласувани с командването на руската оперативна група разузнавателно – издирвателни действия на сирийски милиции“.


Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, опроверга информациите, че вчерашният разговор между президентите Путин и Тръмп по така наречената „гореща линия” е бил във връзка с инцидента.
И заяви, че руското правителство не носи отговорност за действията на многото руснаци, намиращи се зад граница. По думите му не е известно за загинали руски военнослужащи в Сирия в този инцидент.

Личната ми оценка: Русия изпробва на дело американската решителност и получи отговор. Но щом ситуацията стига до проби на решителност, ескалацията на сблъсъците вече изглежда неизбежна.

„ВАГНЕР”

Според „Комерсант” и неговите руски източници, челната група атакуващи почти изцяло е била съставена от бойци на „ЧВК Вагнер”. Говори се за състав от 200 души до 600 души. На тяхното настъпление отвъд демаркационните линии американците отговорили с масирана въздушна атака, вкл. и с бомбен килим от стратегически бомбардировачи Б-52”.

А какво е „ЧВК Вагнер”?
Това е руска военна част от наемници, прикрита под логото на частна компания. Повечето от записващите се в нея наемници са елитни командоси от специалните части на ГРУ (Главно разузнавателно управление на Генералния щаб на Русия), руски червени барети и др. професионалисти в занаята, наречен „убиване”. Счита се, че за разлика от такива „частни армии” на Запада, тази е напълно професионална, свръхподготвена и реално е на щат в прикрити ведомости на руската държава.
Знае се, че почти целият състав е от членове на Спецназ (специални разузнавателно-диверсионни и ударни групи). Те са сред най-подготвените в света. Например на 17 октомври 2013 в района на Ес Сахна ударна група от 267 такива бойци води сражение с над 2000 джихадисти с артилерийска подкрепа, избива повече от 300 от тях и дава само 6 ранени.

Неофициално като финансист на „Вагнер” се сочи и руският олигарх Евгений Пригожин, наричан „готвачът на Путин” заради ресторантьорският му бизнес. Най-вероятно е обаче той да е прикритие за държавните пари, които се дават на групата.
Неин военен ръководител е Дмитрий Уткин.
Подполковник от запаса. Роден през 1970 г. в с. Берьозовка, Кировградска област. Син на разведени родители. Отгледан от майката – строителен инженер и много образован човек. В училището му за него разказват, че е бил много амбициозен и начетен.
Професионален военен. До 2013 г. е командир в Печора, Псковска област на 700-ия специален отряд на Спецназа (Части със специално предназначение).
Участвал активно като ръководител на така нар. „учтиви зелени човечета” в окупацията на Крим, както и в установяването на сепаратизма в Луганск и Донецк. Шеф на „Славянския корпус”, появил се в Сирия през 2012 г. (моя информация, според разпространената нашироко – през 2013 г.) Любител на еститиката и идеологията на Третия райх, заради което назовава частта „Вагнер” – на името на знаменития немски композитор, толкова любим на нацистките ръководители. С няколко брака. Има дъщеря, вече напълно самостоятелен човек (25 г.) – Ана. Говори се, че има още три деца, макар и малки.

„ДЯДО ВОВА“ И ВАГНЕР

«Куда дядя Вова (бел. Путин) скажет, туда Дима и поедет» – тези думи се приписват на майка му, която живее в засекретения град Смолино.

На 9 декември 2016 Дмитрий Уткин е в Кремъл, на приема на „Героите на Отечеството” и случайно попада в кадър от репортажа на Первый канал. (давам снимка)
По-късно говорителят на путин Песков призна, «Дмитрий Уткин действително е бил кавалер на Ордена за мъжество и в това му качество е поканен на приема на руския президент”.
И на този прием отново е бил награден (давам снимката с Путин. Утин е най-вдясно. Крайният вляво е Андрей Богатов – Бродяга (тежко ранен през пролетта на 2016 г. в боевете за сирийский град Палмира.) До Путин вляво е Андрей Трошев – герой на Русия, професионален военен, според някои – доверената връзка между властта в Кремъл и „Вагнер”.
.
Базовата заплата на редови наемник е около 60 000 рубли. Отгоре са надбавките – за полигон (учения) – 20 000, за „командировка” – 120 000, за участие в бойни действия – още 240 000 месечно. На наемниците е забранена всякаква връзка с близките, ползване на пощи, Интернет, мобилен телефон и т.н. Според контракта са задължени да пазят мълчание къде са били и за какво поне 10 г. след прекратяването му.
В Сирия те са онези, които в действителност разчистват и подготвят терена за настъпление. Вървят първи. Счита се, че досега „Вагнер” (преди сблъсъка й със САЩ) имат 37 убити и 80 ранени бойци. Сега, след този сблъсък около една трета от състава е в ковчези.

НА СИРИЙСКИ ТЕРЕН – ОТ 2012 Г.

Както Русия, така и САЩ участват със свои бойци на сухопътния терен в Сирия. Но САЩ не ползват наемници, а мин. година официално заявиха, че спецчасти на ЦРУ и командоси подпомагат кюрдите.

Прякото участие на Русия в сирийската война стартира през 2012 г. Стартира с части на морската пехота, както съм отбелязал. И „пътьом” забърса и България. Ето какво съм написал тогава, преди 6 години в книгата си „Дуел”:
2012 г., 8 юни:

откъси от книгата___________________________________
„Бяха открити 103 бр. НУРС (неуправляеми реактивни снаряди) от типа С5КО – комулативно осколочни. Предназначени са за изстрелване от самолети и вертолети по земни цели. И са изнесени от авиобазата в Безмер, в която пребиваше висшият американски служител, дошъл ей-така, от „скука” у нас .(ген. Дейвид Петрейс – тогава шеф на ЦРУ).
Всъщност истината беше доста по-различна. В четвъртък на 7 юни, около 12 часа по обяд катаджии са спрели микробуса. „На колегите им направило впечатление, че автомобилът е обозначен със знак за специална продукция, която се превозва в него”, коментира главният секретар на МВР Калин Георгиев.
Не биваше да го казва. Никоя нелегална доставка не се движи със специалните обозначителни знаци, за да привлича вниманието. КАТ също няма навика да спира такива коли. Но сега го направи. Управляващите с близките до тях бизнесмени пожертваха близо 5 млн. лева (стойността на ракетите), за да изтрият изцапания си имидж.

В малкото фургонче Мерцедес бяха открити 14 сандъка, като един от тях е бил разпечатан. Бяха задържани двама военнослужещи от авиобаза „Безмер” – сержант Живко Спасов, завеждащ хранилището за боеприпасите и неговият началник майор Николай Станев, началник на логистиката в поделение 22030.
.
Премиерът Бойко Борисов поиска тежки наказания за заловените да пренасят ракетите.
– Тези 100 и колко ракети, които заловиха колегите от МВР – това е такова безразсъдство вече. И се надявам, сега, Военна прокуратура да повдигне обвинения и в края на краищата – тези хора да получат тежки наказания. Това са близо тон тротилов еквивалент и то от най-мощните. Това е не само престъпление, това е безразсъдно престъпление. И те трябва да отидат сега, още повече, че са и военнослужещи, за много години в затвора – за превенция, да внимават какво правят! – светкавично отреагира министър-председателят още пред госта си – шефа на ЦРУ.

За „утилизацията” (нещастията с взривени военни складове) , които за малко щяха да затрият маса села и дори квартал на София – жк „Дружба” и отклоняваните чрез тях на нелегални количества взрив, снаряди, ракети никой не спомена нито дума.
.
Най-вероятният адрес на ракетите беше за хеликоптерите и самолетите на войските на диктатора Башар Асад в Сирия, смазващи гражданските и етническо-религиозни бунтове в тази страна. Дни по-късно, на 19 юни 2012 г. руски товарен кораб с бойни хеликоптери за Сирия бе спрян край бреговете на Шотландия. Застрахователната компания Standart Club анулира застраховката на всички кораби на руската компания ФЕМКО по молба на британското правителство. Товарният кораб „Алаид”, на който се превозваха хеликоптери, също принадлежеше на тази компания. Леталата – Ми-25 са били натоварени на пристанището в Калининград. Ракетите щяха да дойдат с друг кораб – от Бургас.


Междувременно по същото време два руски бойни кораба с морски пехотинци на борда потеглиха за руската военна база в сирийското пристанище Тартус.


Касим Сулеймани (шеф на Ал Куудс- специални части и разузнавателна служба на Иран) беше писал SMS-те до секретния телефон на ген Дейвид Петреъс, че той, Касим диктува политиката към Сирия. (може би случайно, но нямаше и седмица след появата ми на книгата ми у нас и по аналитични центрове по света, вкл. и и в библиотеката на Американския конгрес, шефът на ЦРУ беше отстранен от поста си и впоследствие се призна за виновен за разкриване на поверителна информация) Но в списъка от държави в тези SMS тогава още я нямаше България.
Вместо него отктрито изявление направи ген. Мохадем Али Джафари, шеф на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция:
– Ако Сирия стане обект на военна атака от Запада, Иран също ще предостави военна подкрепа, но това… зависи изцяло от обстоятелствата. Бойци от „Бригадите Ал Кудс” се намират в Сирия и Ливан. Ние подкрепяме тези страни със съвети и обмяна на опит, но това не означава, че имаме военно присъствие там. (бел: сега вече го имат предостатъчно)
Като помен след погребение – след взрива-терористичен акт на Петолъчката, заличил следите, на 41-ия ден от скандала с ракетите и отпътуването на шефа на ЦРУ гръмна новата експлозия – на 18 юли 2012 г. взривът помете автобуса с израелски туристи на летище Бургас. Атентатът дойде дюшеш за върхушката ни – гръмко заяви пред целия свят, че правителството няма нищо общо с тероризма, щом терорът стъпи като гост и на нашата земя.
Дюнер-дипломацията – на всекиго по нещо, доведе до естествения си, логичен край. Цената й – кръв и смърт, платиха невинните жертви.“
______________________________ край на откъсите от книгата

Шест години по-късно тази война не само се разгоря до кървава вакханалия, а май започва да се оформя в голям директен сблъсък на двете световни сили.

бел.: на тези, които веднага ще ме оплюят като русофоб, напомням, че съм пускал постове и за частните западни армии, както и тези на нефтените компании в Ирак, които спряха атентатите по съоръженията и тръбите, след като започнаха да ги охраняват.
Естествено е – при тогавашната епоха на „политическа коректност“ и „хуманност“ всеки командир се страхуваше да вземе решение, държавата – също, а за наемниците не носят отговорност, пък и те не си поплюват


Преките военни сблъсъци Русия-САЩ в Сирия до този инцидент

1. 18 юни 2016
руска бомбардировка на юг в Сирия, до границата с Йордания, край Ал Танфом, която засяга и американски военни съветници и командоси. За първи път американски бойни изтребители FA-18 са били вдигнати по тревога и изпратени срещу руските самолети, след което атаката е прекратена. Опитът за контакт по специалните канали за връзка е останал без отговор.
2. 23 септември 2016 г.
Руски удари с 3 ракети „Калибър“ от кораб в Средиземно море по диспечерски ръководен център (така нар. операционна зала) в планината Da.lam, Dar Ezza, Алепо, свързан с противниците на Башар Асад. Според съобщението при този удар са били убити общо 30 израелски, арабски (от Катар, Оман, Саудитска Арабия) турски и западни офицери (от САЩ).
3. 7 април 2017
САЩ атакуват с крилати ракети сирийска база край Холмс, в която има руски части. Вшингтон предупредил час преди атаката Москва да изтегли самолетите си от нея.
4. 5 – 21 септември 2017 г.
Русия разполага 4 летящи радари и най-модерни МиГ29 СМТ и танкове Т-90 в Сирия, за да защити плацдарма си през р. Ефрат, с който навлиза в американски сектор (секторите са договорени между Обама и Путин) До Дар Ес Салам използва и най-мощната си термобарична бомба. Американците веднага заделят 640 млн. долара за въоръжение на кюрдите (от тях родните доставки са за 243 млн.). Спецчастите на двете държави се изправят една срещу друга при тази опрация за плацдарм край Дейр Ес Зор. На 21 септември САЩ обстрелват част на руски Спецназ. Ген.майор Игор Конашенков (говорител на руския Генщаб): „Огневи точки и поделения, които обстрелват руския Спецназ, ще бъдат унищожавани с нанасяне на удари с всички сили и с всички средства за поражение на разположената в Сирия руска военна групировка.”
5. 6 януари 2018
Атака от неизвестни с дронове – американско производство срещу руската военно-въздушна база Хмеймим и морката база Тартус. По официални съобщения загиват 2 руснаци.


Според DEBKA на 8 февруари е имало американска атака с хеликоптери и самолети срещу руски понтонен мост през р. Ефрат, използван от „Хизбула“ и ирански части. Имало и няколко загинали руски военни инженери.  //www.debka.com/us-strike-russians-laid-euphrates-bridge-among-targets/


(снимки от приема с Путин, от родния дом на Уткин-Вагнер, където живее майка му, самият Вагнер в акция)

Григор Лилов, Фейсбук

Андрей Гачев: “Ето какво казва един от главатарите на ДНР 640 убити. А на него може да се вярва за това“:

//24tv.ua/ru/terrorist_girkin_podelilsja_novoj_informaciej_o_kolossalnyh_poterjah_rossii_v_sirii_n924969