/ОБНОВЕНА/ Обвиняем погълна отрова по време на заседание на Трибунала в Хага (ВИДЕО)

в ПО СВЕТА

Международният трибунал за бивша Югославия прекъсна изслушванията в съдебната зала, след като подсъдимият „взе отрова“ при потвърждаването на присъдата му за 20 г. лишаване от свобода, предава британският телевизионен канал Sky News.

Минути след отхвърлянето на обжалването му, бившият хърватски военен командир Слободан Праляк погълна течност от малка бутилка, след което извика:

„Не съм военнопрестъпник, противопоставям се на тази присъда“.

Адвокатът на Пърляк заяви, че 72-годишният „е взел отрова“.

Това принуди председателят на съда Кармел Агиус да извика лекар и да спре хода на делото в Хага.

На място бе изпратена линейка, а парамедици бяха забелязани да влязат в съдебната зала.

Пърляк е един от шестимата бивши политически и военни лидери, които обжалват присъдите на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, който миналата седмица осъди за геноцид бившия командир на босненските сърби Ратко Младич.

Днес трябваше да се проведе последното заседание на Международният трибунал на ООН за военните престъпления в бивша Югославия, за да обяви присъдата си в процеса пред апелативна инстанция срещу шестима бивши лидери и командири на босненските хървати, обвинени за злодеяния спрямо мюсюлманското население по време на войната в Босна/КРОСС

СПЕЦИАЛЕН ПОЗДРАВ ЗА ЦРУ:

ДОПЪЛНЕНИЕ:

Почина Слободан Праляк изпил, отрова на процеса в Хага

Босненският хърватин Слободан Праляк е починал, след като погълна отрова по време на заседание на трибунала в Хага, съобщава АП, цитирайки местни медии.
По-рано днес по време на произнасянето на присъда на Трибунала на ООН в Хага за военните престъпления в бивша Югославия той стана и изпи течност от малко шише. По думите му това е било отрова.
Заседанието беше мигновено прекъснато и по-късно беше съобщено, че той е жив и получава медицинска помощ.
Междувременно стана ясно, че президентът на Хърватия Колинда Грабар Китарович е прекъснала посещението си в Исландия и се връща спешно в Загреб заради събитията в Международния трибунал в Хага.
Хагският трибунал потвърди присъдите на Ядранко Пърлич, Слободан Праляк и още четирима босненски хърватски лидери за военни престъпления срещу босненски мюсюлмани.
Председателят на Хърватския народен събор Божо Любич отхвърли днешните присъди като неоснователни и заяви, че според обясненията на съда не е доказана командна и лична отговорност на шестимата хървати.
Според него Хърватия е получила шамар в Хага. „Решаваща роля за решението на трибунала играха съюзници на Хърватия в ЕС и НАТО. Хърватия можеше да направи повече“, подчерта Любич пред журналисти в Загреб, цитира bTV.