Някога искали ли сте да знаете как изглежда златно хранилище? Сега това е възможно (ГАЛЕРИЯ)

в СВЯТ

Руският златен резерв възлиза на над 1800 т – шестият по големина в света


Руският златен резерв възлиза на над 1800 т – шестият по големина в света. Благодарение на руските журналисти от „Комсомолская правда“, които бяха първите, получили достъп до златния склад на централната банка в страната, можем да видим къде се съхранява цялото съкровище.

 

Въпреки че мнозина вероятно си представят златни кюлчета, натрупани на пирамида (както виждаме във филми и телевизионните предавания), в действителност всичко е малко по-скучно.

 

Контейнери, подсилени с метални решетки, един върху друг, образуват подредени редове – мащабът на складовете е доста впечатляващ.

 

Всеки от контейнерите съдържа по 20 златни кюлчета и е запечатан. Златното кюлче не изглежда тежко, но е такова – само едното тежи между 12 и 13 кг!

 

Всяко златно кюлче има свой сертификат за качество и обикновено е съставено от 99,95% злато. Останалата част може да бъдат примеси като желязо, платина, сребро и др.

 

Важни подробности, като името на производителя, мястото, годината и теглото са отбелязани на златната лента.

 

Персоналът, работещ в хранилището, има много трудна задача – само си какво е да разнасяш 13-килограмови кюлчета напред-назад по цял ден!

 

Освен това те трябва да спазват някои правила, за да се уверят, че златото се поддържа в отлично състояние.

Едно от тези правила е претеглянето на кюлчетата върху специален зелен плат, за да се избегнат драскотини и други повреди.

 

Служителите се отнасят към златото като към „метал“. И е лесно да се разбере защо – ако прекарате достатъчно време в хранилището, то губи блясъка си, така да се каже… в края на краищата, това наистина е просто метал.

Владимир Веленгурин, Russia Beyond

По темата:

 

//bultimes.com/germaniya-dalzhi-3-mlrd-na-balgariya-po-krediti-kam-tretiya-rajh/