Нойе Цюрхер Цайтунг: Борбата срещу корупцията остава гореща тема в България – особено когато става дума за предоставяне на гражданство

в БЪЛГАРИЯ

Българският премиер Бойко Борисов някога беше полицейски генерал и пожарникар. От политическа гледна точка той също така обича да се представя като изпълнител: в началото на седмицата той разпореди разследване на измамата в процедурите по натурализация. До края на октомври бяха арестувани 20 високопоставени служители. Според прокуратурата, специализирана в корупцията, те издават сертификати за подкуп повече от година, удостоверяващи чужденци с български произход. Според Министерството на правосъдието са засегнати до 18 000 заявления – не малък брой в страна с едва 7 милиона жители.

Великолепна практика

Практиката за издаване на паспорти на българи в чужбина предизвиква спорове от години. Няколкостотин хиляди души, които се наричат ​​българи в преброяванията, живеят в различни източноевропейски държави, особено в Украйна, Молдова, Македония и Сърбия. Колко са точно може само да се оцени . Това има много общо с факта, че критериите за етническа принадлежност са неясни и противоречиви: в някои държави българите са официално признати като малцинства, но не и в други. В допълнение, големите националистически идеи за тяхната собствена етническа група са широко разпространени. По-специално Македония гледа на много българи като изкуствена нация, включително правителствената дясна партия на ВМРО.

Съответно практиката на натурализация в София е съответно щедра: за да подадеш молба, достатъчно е да се обявиш за българин. При последващите стъпки трябва да се осигурят повече доказателства за семейните отношения и произход / потомък /; всъщност, защото разпоредбите често не се прилагат. Корупционната група в Държавната агенция за българите в чужбина, която понастоящем е разкрита, според прокурора, срещу заплащане на няколко хиляди евро често с фалшиви потвърждения, признати от организации за доказателство на български произход. Тези общества /асоциации / на българите в чужбина работят много непрозрачно. Заедно с посредниците, някои от тях очевидно са направили натурализирането бизнес богат източник на доходи.

115 000 души са натурализирани през последните 15 години. Колко от тези решения се основават на фалшиви сертификати е неясно. Паспортът в България, който е и ключът към свободното движение на хора в Европейския съюз, естествено е много привлекателен за гражданите на страни извън ЕС. Също така насърчаването на корупцията е фактът, че процедурите по натурализация по обичайния начин често отнемат няколко години; плащането на подкупи съкрати времето за изчакване.

Внезапна активност

Тези злоупотреби са известни от години без политици да правят нищо за това; Премиерът Борисов е на власт от 2009 г. с прекъсвания. Фактът, че правителството показва конкретна активност в момента, може да е свързано с комбинация от причини от вътрешната и външна политика. От една страна, правителството е подложено на натиск от страна на опозицията, тъй като през юни стана известно, че 114 престъпници, искани от Интерпол, са били натурализирани с фалшиви удостоверения за техния български произход.

От друга страна, арестите се състояха две седмици преди ЕС да публикува своя годишен доклад за напредъка на България в средата на ноември. Той даде на страната положителна оценка, в борбата срещу корупцията и организираната престъпност и обеща ранното вдигане на контролния механизъм. Брюксел специално похвали създаването на нова прокуратура за борба с корупцията в началото на годината – агенцията, която сега разкри и скандала, свързан с издаването на паспорти.

Тя обаче е част от лидерския стил на надарения популист Борисов, като медийните ефективни арести на висши служители и политици демонстрират боен дух срещу корупцията. Според експерти проблемът в България е на друго място: корумпираните хора са осъдени само в абсолютни изключителни случаи – от некомпетентност на прокурорите или политически съображения на съдиите. Първо трябва да се види колко голяма е желанието да се изяснят оплакванията този път, когато вниманието е намаляло.

 

Велизар Енчев

 

Ето и оригинала в Швейцарския вестник: NZZ Neue Zürcher Zeitung
Снимка: Стоян Ненов, Ройтерс