Нинова: Борисов лъже, че е оттеглил Истанбулската конвенция

в БЪЛГАРИЯ

Борисов лъже, че е оттеглил Истанбулската конвенция

 Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии на пресконференция днес след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Нинова уточни, че не знае какъв консенсус търси Бойко Борисов, след като такъв няма в коалицията и в собствената му партия.

„Ако очаква консенсус в БСП – няма да го получи“, заяви Нинова. Тя поясни, че конвенцията е разпределена на комисии. „Ще повярваме в думите му, че ще я оттегли, ако утре на заседание на МС правителството реши да си оттегли внесената в парламента Истанбулска конвенция“, допълни тя.

„Цветан Цветанов обвини Елена Йончева в престъпление“, коментира още Нинова.

Според нея всичко се правило заради разкритията на Йончева за най-големата корупционна сделка на правителството – тази с оградата по границата ни с Турция. Нинова обяви, че Елена Йончева получава пълната подкрепа на БСП.

„Искаме истината за оградата от Сотир Цацаров“, каза още тя и попита защо не им се отговаря – прикрива ли се нещо“. Нинова обясни, че се обръщат към Сотир Цацаров, тъй като на 6 декември 2017 г. е заявил в Правната комисия на парламента, че има три доклада на Агенцията за държавна и финансова инспекция, на ДАНС в резултат на сигнала на Елена Йончева.

По думите й Цацаров е заявил, че в този доклад, че има завишение на проектната стойност на оградата и неосъществен на възложителите.

„Този доклад е изпратен в главна прокуратура. Ние от една седмица искаме от ДАНС резултат на доклада. Поискахме от гл. прокурор официално с писмо да ни информирa“, каза Нинова.

„Ще има ли образувано досъдебно производство по оградата, за какви пари става дума, за какви завишения на действителната стойност“, попита Нинова и подчерта, че това са парите на българите. / КРОСС