На 6 август 1945 г. американската армия унищожава японския град Хирошима с първата в света употреба на атомна бомба за военни цели (ВИДЕО)

в ПО СВЕТА

На този ден преди 73 години се извършва най-големия тepopucтичен акт в историята – взривени са 80 хиляди цивилни…


САЩ остават единствената страна, която някога е използвала ядрени оръжия…

На 9 август прави същото с град Нагасаки. Почти всички висши офицери в армията смятат решението за безсмислено от военна гледна точка, защото японците така или иначе скоро ще се предадат. Но правителствената върхушка е глуха за тези думи, защото няма търпение да сплаши СССР с новото си оръжие. Близо 300 хиляди японци загиват заради едно чисто политическо и ненужно от военна гледна точка решение.

https://www.facebook.com/DokumentalniFilmi/videos/1510730815678568/

Точно в 8 часа и 15 минути местно време на 6 август 1945 г. над град Хирошима избухва бомбата, хвърлена от американския бомбардировач Б-29. Командир на екипажа е полковник Пол Тибетс. Той хвърля над града, представляващ изцяло цивилна цел, атомна бомба, наречена „Little Boy“ („Малчуган“). Доколкото градът е цивилна цел, а основните загинали са невоенни лица, то това по всички международни закони, се счита за „терористичен акт“. Реално е такъв, дори по американските закони. Бомбата се взривява, на около 600 метра над повърхността, при което на място загиват около 70—80 000 души. Зоната на пълно разрушение е около 1,4 км. в радиус. Пожарите, избухнали след взрива засягат около 11,4 км2. 90% от зданията са унищожени или силно повредени. Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба – „Fat Man“ („дебеланко“), с която е разрушен град Нагасаки. Почти 200 000 от оцелелите все още се лекуват от последиците в болниците на Японския Червен кръст след атомните експлозии в Хирошима и Нагазаки. Японският Червен кръст има болници за лечение на оцелелите от ядреното оръжие в Хирошима от 1956 г., а в Нагазаки от 1969 г. През тях са преминали над 2.5 милиона амбулаторни и над 2.6 хоспитализирани пациенти от оцелелите от ядрените бомбардировки. Само през изминалата година болниците на Японския Червен кръст в Хирошима и Нагазаки са приели за лечение съответно 4 657 и 6 030 души.

Клипът е откъс от поредицата „Премълчаваната история на САЩ“ на Оливър Стоун:

 

На 6 август 1945 г. американски бомбардировачи взривиха Хирошима и Нагасаки

По времето на Втората световна война – на 6 август 1945 г. в 8,15 минути сутринта, американският бомбардировач В-29 „Енола Гей”, пилотиран от полковник Пол. В. Тайбетс, с бомбардиращия на борда Том Фереби, хвърля над японския град Хирошима атомната бомба „Бебе”; голяма част от града е разрушена; от взрива и в следващите дни от облъчването загиват около 140 хиляди души, включително и много американски военнопленници. На 9 август американски бомбардировач взривява атомната бомба „Дебелак” над Нагасаки. Бомбата се взривява високо над промишлената зона на града, между стоманодобивните и оръжейните заводи (главните цели на американците са заводите на Мицубиши). Загиват около 80 хиляди души.

На 15 август 1945 г. Япония капитулира и с този акт се слага краят на Втората световна война. Актът за капитулацията формално е приключен на 2 септември 1945 г. До момента това е единственият случай в историята на човечеството, когато е използвано ядрено оръжие.

За ролята на атомните бомбардировки за капитулацията на Япония и доколко морално са оправдани те и днес се спори.

Правителството на САЩ хвърля бомбите, смятайки, че така ще ускори края на войната и няма да има необходимост да се водят кървави боеве на Тихоокеанския театър на военните действия през Втората световна война. Япония се стреми да контролира двата острова – Иво Джима и Окинава, когато настъпват съюзниците.

Заповедта за атакуването на Япония с ядрено оръжие издава американският президент Хари Труман.
Атомната бомба „Бебе” има следните параметри: диаметър 73 см, дължина – 3,2 метра, тегло – четири тона, мощност – 20 килотона в тротилов еквивалент.

Атомната бомба „Дебелак” има диаметър – 1,54 м, дължина – 3,25 метра, тегло – 4,6 тона, мощността на взрива е равна на 20 килотона в тротилов еквивалент.

Предисторията на бомбардировките.

Още през септември 1944 г. на среща в Хайд парк президентът на САЩ – Ф. Рузвелт и премиерът на Великобритания – У. Чърчил, сключват съглашение, което предвижда използването на ядрено оръжие срещу Япония, която е съюзник на нацистка Германия във Втората световна война.

Към лятото на 1945 г. САЩ, Великобритания и Канада завършват подготвителните работи по създаването на първите атомни бомби в рамките на проекта „Манхатън”.

За три и половина години участие на САЩ във Втората световна война са убити около 200 хиляди американци, половината от които – във военните действия срещу Япония. През април-юни 1945 г., по времето на операцията по завземането на японския остров Окинава загиват повече от 12 хиляди американски войници, 39 хиляди са ранени. Очаква се нахлуването в самата Япония да доведе до огромни загуби в американските войски.

По времето на своето второ заседание в Лос Аламос през май 1945 г. комитетът по избора на цели препоръчва атомното оръжие да се използва срещу Киото – големия индустриален център, Хирошима – център с армейски складове и военно пристанище, Йокохама – център на военната промишленост, Кокура – голям военен арсенал, и Ниихату – военно пристанище и машиностроителен център. Комитетът отхвърля идеята да се нападат военни цели. Голямо значение при избора на целта се придава на постигането на максимален психологически ефект срещу Япония и да се предизвика международен отклик за значението на ядреното оръжие.

Военният министър на САЩ – Хенри Стимсън, зачертава Киото от списъка заради културното значение на града.

На 16 юли, на полигона в щата Ню Мексико, за пръв път успешно е изпробвана атомна бомба; мощността на взрива е около 21 тона тротилов еквивалент.

На 25 юли Труман одобрява заповедта, от 3 август, да се бомбардира една от следните цели – Хирошима, Кокура, Ниихата или Нагасаки.

През май-юни 1945 г. на остров Тиниан пристига американската 509-а смесена авиационна група.

На 26 юли крайцерът „Индианаполис” доставя на острова атомната бомба „Бебе”.

На 28 юли началникът на Обединения комитет на началник-щабовете Джордж Маршал подписва заповедта за използването на ядрено оръжие. На 29 юли на Тиниан пристига командващият стратегическата авиация на САЩ Карл Спаатс, който доставя на острова заповедта на Маршал.

На 28 юли и 2 август на Тиниан със самолети са доставени компонентите на атомната бомба „Дебелак”.

Броят на загиналите и облъчените в Хирошима и Нагасаки се изчислява на около 200 хиляди души. На 31 август 2013 г. броят на загиналите от последиците на облъчването е около 450 хиляди души.

Правителството на САЩ очаква да бъде произведена още една бомба, която да бъде използвана някъде в средата на август, и още по три – през септември и октомври. Но в министерството на отбраната започва обсъждане и се стига до отлагане на бомбардировките до началото на операцията „Даунфол” – нахлуването на Японските острови.

Много изследователи твърдят, че основната цел на атомните бомбардировки е да повлияят на Съветския съюз преди войната му с Япония на Далечния изток и да демонстрират атомната мощ на САЩ.

На 6 август 2015 г. , на годишнината от бомбардировките, внукът на президента Труман – Клифтън Труман Даниел, заявява, че „дядо му до края на живота си смятал решението да бъдат хвърлени бомби над Хирошима и Нагасаки за вярно и САЩ никога няма да поискат прошка за него…”.

ПО ТЕМАТА: