На глобалната олигархия вече ѝ е писнало от националните държави

в Свят

Решението на българското правителство да се въздържи при гласуването на Глобалния пакт на ООН за миграцията беше правилно, смята анализаторът Мирослав Попов. В предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ на БНР той изказа мнение, че българското общество не си дава сметка какво се е случило в Маракеш и още по-малко какво ще се случи в близките 5-10 години, ако нещата се утвърдят по този начин.

„Около 150 държави някъде ще подкрепят Глобалния пакт. Разбира се, това не означава, че той влиза в сила веднага. Те го подкрепят сега на форума, а след това ще има и гласуване в ООН. Около 130 от тези държави бяха на форума – това са представителите на Западна Европа, в по-голямата си част, и Третия свят. Става дума за една среща на страните, които са извор на мигранти, и страните, които са приемащи мигранти. Страни като България, Чехия, Полша, Унгария, Австрия, Италия, Швейцария, които имат едно по-мъдро разбиране за миграцията, те се въздържаха от участие. Решението на българското правителство беше правилно да не участва там“, коментира анализаторът и добави мнение, че страната ни е имала двусмислена позиция:

„От една страна не изпращаме делегация, а от друга страна – министърът на външните работи постоянно говори колко сме „за“ и колко заради България примерно Истанбулската конвенция е спряла, едва ли не се е провалила“.

Попов посочи разликите между мигрант и бежанец. Според него пактът цели да замъгли тези разлики:

„Предявяват се две дузини искания и претенции към държавите, които приемат мигранти – как трябва да ги обгрижват. Това е огромен комплекс от мерки“.

На глобалната олигархия вече й е писнало от националните държави, категоричен е Попов. Той посочи какво ще се случи, ако тези мерки бъдат прокарани:

„Ще се случат големи мигрантски вълни. Целта на Глобалния пакт е миграцията да стане регулярна – посрещаме ги, настаняваме ги, отделяме необходимите ресурси. Това обаче няма нищо общо с класическата концепция на ООН за гражданството, за международните придвижвания. Принципната разлика на Глобалния пакт е, че вместо да помогнем на африканските държави да се преборят с проблемите си, ние мислим как да подпомогнем мигрантите от тези държави в Европа“.

Според анализатора вероятно Пактът ще се прегласува.

„Ще има много дълга и тежка борба между нормалните хора, които си уважават националните държави и ЕС, и другите хора, за които всичко това няма никаква стойност. Сблъсъкът е между нормалните хора и ултраглобалистите“, коментира той.

Епицентър. БГ

 

Последни от Свят

Отиди Горе