„Най-прозрачната“ сделка за F-16 ще бъде обсъдена тайно

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Управляващите продължават традицията да укриват от обществото важни за държавата решения – този път възнамеряват да засекретят парламентарните дебати по бъдещата милиардна сделка за нови самолети за бойната авиация, пише Сега. Във вторник парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси ще обсъдят на отделни закрити заседания проекторешението на правителството, с което премиерът Бойко Борисов иска депутатите да му позволят да започне преговори за покупка на американски изтребители F-16. Кабинетът иска да получи мандат от парламента и да промени всички досегашни условия по сделката – цена, срок на доставка, начин на плащане.

Изглежда, управляващите не желаят очакваните остри спорове по темата да станат публично достояние. Решението да бъдат засекретени заседанията вероятно е било взето още миналия петък, когато членове на комисията по отбрана се събраха на неформална сбирка в една от стаите на ГЕРБ в Народното събрание.

Във вторник трябва да стане ясно и дали ДПС ще подкрепи желанието на правителството да преговаря за американски изтребители. Това ще бъде темата на заседание на парламентарната група на партията, съобщи зам.-председателят на нейната ПГ Йордан Цонев пред в. „Сега“. ДПС е единствената парламентарна политическа сила, която до момента не е заявила накъде клони в бъдещата сделка, въпреки че традиционно подкрепя членството в НАТО.

Позицията на движението ще бъде ключова заради очертаващия се тежък разнобой по въпроса между основните политически сили, включително и вътре в управляващата коалиция. Сред коалиционните си партньори „Обединени патриоти“ премиерът Бойко Борисов намира подкрепа само от ВМРО на Красимир Каракачанов, който е и министър на отбраната в неговия кабинет. „Атака“ и НФСБ критикуваха конкурса.

ГЕРБ и воеводите обаче събират едва 106 гласа и ще се нуждаят от 25-те депутати на ДПС, за да наклонят везните в своя полза. Въпросът е срещу какво.

Каракачанов използва внезапно нарасналата тежест на движението, за да се опита да притисне съюзниците си в „Обединени патриоти“ и БСП. „Българските партии могат да си направят равносметка дали като български партии ще го играят опозиция, визирам и БСП включително, и ще оставим ДПС да подкрепи, или като български партии ще бъдат отговорни“, обяви той, цитиран от БНР.

От БСП обаче вече заявиха, че са категорично против. Социалистите смятат, че правителството се опитва да нагоди параметрите на сделката към предпочитания от него американски доставчик. „Воля“ въобще отхвърля нуждата от закупуване на нови изтребители и иска отделените за това средства да се насочат към други обществени сфери.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изненадващо определи проведената досега процедура като „прозрачна“. „В момента имаме сблъсък за прозрачността, която прави правителството и парламента, и другата страна за решение, което беше взето на тъмно, непрозрачно в служебния кабинет на Румен Радев“, заяви Цветанов пред Нова телевизия вчера. Думите му будят недоумение предвид закритите заседания на двете парламентарни комисии. Още по-странно прозвуча изказването на депутата от ГЕРБ и бивш началник на отбраната Константин Попов в неделя, че имало „избор, а не конкурс“. „Щом няма конкурс, не виждам как ще бъде опорочен“, обяви Попов. Това е противоречи на позицията на Локхийд Мартин и американския посланик, които наричат конкурса „конкурс“.
19MIN.BG