Най-добрите лимузини на Кремъл: любимите коли на руските лидери – от Николай II до Путин

в ПО СВЕТА

Николай II

„Чудото на съвременната автомобилна индустрия. Не е възможно да искаме повече от дизайнерите“. Така московското списание „Автомобилист“ пише за автомобила Delaunay-Belleville, принадлежащ на руския цар Николай II през 1910 година.

За времето си той наистина изглежда като чудо. По това време не е обичайно колата да се пали зад волана, вместо чрез специален стартер. Също така тя се движи необикновено гладко, почти без друсане, което е поразително за онези години. Размерът на покрива е съобразен с височината на царя.

Френската компания е специализирана в производството на луксозни автомобили. Царят е имал два такива – наречени SMT – Sa Majeste le Tsar – Негово Величество Царя.

Николай II

Ленин

Rolls-Royce-ът на Ленин между 1921-1922

По-късно Ленин се качва на лимузина Rolls-Royce Silver Ghost. Казват, че в началото използва конфискувана от руски магнат кола, а след това съветското правителство купува няколко десетки от тях. Държавният ръководител първи получава официална кола, а от 1923 г. я използва и като личен автомобил.

Сталин

Йосиф Сталин

По време на управлението на Сталин съветските автомобилни производители са натоварени със задачата да създадат лимузина за висшите чиновници. По време на Втората световна война ЗИС (Завод имени Сталина) произвежда такава кола – ЗИС-11-. Версията е персонализирана за съветския лидер и получава марка ЗИС-115. Въпреки че Сталин ползва съветската кола до 1947 г., той никога не се отказва от любимия си Packard.

Хрушчов

Никита Хрушчов и индийският президент Сарвепали Радекришнан

Казват, че съветският лидер, който наследява Сталин – Никита Хрушчов, е толкова възхитен от Cadillac-a на американския си колега Дуайт Айзенхауер, че иска да се направи съветска кола, не по-лоша от тази на американския президент. Задачата за съветските автомобилни производители съвпада с известния лозунг на Хрушчов „Да настигнем и изпреварим Америка“. Това е моделът ЗИЛ-111, по-късно модифициран до ЗИЛ-111Г (заводът ЗИС е преименуван на ЗИЛ през 1956 г. според провежданата десталинизация).

Брежнев

ЗИЛ-114, лимузината на Брежнев

Наследникът на Хрушчов – Леонид Брежнев, използва следващия модел на ЗИЛ – 114. Той харесва модерните коли, така че ЗИЛ-114 е обновен няколко пъти в рамките на почти 20-годишното му управление. Но той харесва и чуждестранни коли, така че се твърди, че първата версия на ЗИЛ-114 наподобява Lincoln Continental от 1965 г. и от 1977 г. – Cadillac Fleetwood 75. Тези подобия на западни коли не са достатъчни на генералния секретар, така че той се сдобива с огромна колекция от над 50 вносни коли, сред които фантастични Rolls-Royce и Mercedes.

Горбачов

Михаил Горбачов

Лимузината, използвана от Михаил Горбачов, е по-нататъшна разработка на Брежневия ЗИЛ-114. Получава номер 41052. Преди четири години една от тези коли (произведена през 1989 г.) беше пусната за продажба, а желаещите имаха шанс да се сдобият с нея срещу 1,7 млн. щатски долара. Смята се, че това е една от най-добрите бронирани лимузини в света. По време на изпитанията колата успява да устои дори след тежки експлозии и интензивна стрелба.

Елцин

Лимузината на Борис Елцин

Първият руски президент Борис Елцин използва същия модел ЗИЛ като политическия си опонент Горбачов. Въпреки това се смята, че той не харесва много колата, защото трудно побира такъв висок мъж, който на всичкото отгоре има и проблеми с гърба.

Лимузината на Борис Елцин

Този проблем е и причина Елцин да смени колата с президентска лимузина от Mercedes. През 2007 г. беше съобщено, че Елциновата лимузина също е обявена за продан – Mercedes-Benz S 600 Pullman-Limousine Guard се оказва доста по-евтин от ЗИЛ-а. Собственикът иска за него около 570 хил. щатски долара, като заявява, че лимузината първоначално е произведена за германския канцлер Хелмут Кол, но той я е подарил на Елцин. Същевременно някои от помощниците на Елцин твърдят, че няма такова нещо. Според свободни източници обикновено Mercedes-Benz-S500 е представен като кола за първия руски президент. Лимузината е поръчана за Елцин през 1994 година.

Путин

Новата лимузина на Путин – Aurus

Mercedes е официалната кола и на Путин – до тазгодишната му инаугурация, на която се появи с кола от руско производство. Проектът „Кортеж“ стартира през 2012 г. и досега струва около 200 млн. щатски долара. С „Кортеж“ приключват и над 20-те години ползване на западни президентски лимузини. / Russia Beyond