Най-важните за човечеството научни открития за 2017-а

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Учените успяха да върнат времето и да подмладят стари клетки


От пробив в лечението на Алцхаймер, до 3D принтер, който може да отпечата напълно функционална човешка кожа


Човечеството прогледна за събитията във вселената немислимо далеч във времето и пространството. Но също така успя да разбере важните, молекулни механизми на нашия живот.

От пробив в лечението на Алцхаймер, до 3D принтер, който може да отпечата напълно функционална човешка кожа, разказва БНТ. От телевизията и учените от „Лаборатория за слава“ подреждат откритията.

Подмладяване
Учените успяха да върнат времето и да подмладят стари клетки. С това доказаха как действа отдавна заподозрения за това ресвератрол, съединение което се намира естествено в червеното вино и боровинките. Под негово въздействие, стари клетки започнали да се делят като млади и хромозомите им си върнали предишната активност. Оказва се, че ресвератролът събужда гените, които с възрастта постепенно изгубват част от функциите си.

Редакция на гени
За първи път бяха отстранени мутации в човешки ембрион. От както беше открита технологията за генно редактиране, учените мечтаят именно за това – да лекуват генетични заболявявания. И първият им опит е с мутация, която предизвиква удебеляване на част от сърцето. Сперматозоид с такъв ген е инжектиран в яйцеклетката заедно с ензима, който играе ролята на ДНК ножица. Тя успява да отстрани мутацията в 70 процента от зародишите.

Вируси срещу рака
Изследователи в Швейцария синтезираха изкуствени вируси, които могат да бъдат използвани срещу рак. Дизайнерските вируси атакуват туморните клетки, като ги променят по такъв начин, че те вече могат да се разпознаят от собствената имунна система като враг. Тя се активира и изпраща към раковите клетки убийци.

Времеви кристали
Физици получиха нов тип структура на материята, която все още не разбират докрай. Кристали, които се повтарят освен в пространството, но и във времето. Голям пробив, като се има предвид, че идеята за т.нар. времеви кристали е твърде нова – предложена преди 5 години от нобеловия лауреат Франк Уилчек.

Килонова
За първи път астрономите наблюдават сливането на две неутронни звезди в килонова. Макар и видима сега, тази грандиозна космическа катастрофа е станала на 130 милиона светлинни години от нас, или по времето на динозаврите. Килонова беше засечена от детекторите Лайго чрез гравитационните вълни, които предизвика и то в оптичния им диапазон. Или за първи път уловихме и фотони от мястото на събитието. / Епицентър.бг