НАСА ще търси живот в океаните на други планети

в Екзополитика
Loading...

НАСА е разработила подводен космически робот (BRUIE) за изследвания под лед и планира да го тества в Антарктида за последващо изпращане на други планети с цел търсене на живот в техните океани, се казва в прессъобщение на агенцията.

Роботът е с дължина един метър и е оборудван с две колела. Той може да прави снимки и да събира данни за областите на съприкосновение на леда с водата. Основното му предимство е устойчивостта срещу подводни течения.

Той ще бъде тестван следващия месец в Научно-изследователската антарктическа станция на Австралия „Кейси“, а след това ще бъде отправен към търсене на живот в океаните на други планети.

Според учените, в Слънчевата система има спътници (например спътникът на Юпитер – Европа и на Сатурн – Енцелад), покрити от океани под ледени повърхности с дебелина 10-19 километра.

Водещият специалист в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА Кевин Ханд заяви, че химическият състав на леда е възможно да подхранва живота вътре в океаните.

Той добави още, че на Земята ледът, покриващ полярните океани, играе подобна роля, което ги прави идеален тестови терен за изследователския робот.

За 2025 г. е планирана мисия за изследване на спътника на Юпитер, Европа, което ще постави основата за последващо търсене на живот под леда му. РИА „Новости“

ПО ТЕМАТА

Човечеството няма пари да добива вода в сухите части на света, но има пари да търси вода на Марс! ВЪПРОСЪТ Е: Има ли въобще някаква форма на интелигентен живот на Земята ?

Loading...

Последни от Екзополитика

Отиди Горе