НАП готви нова брутална тесла за бизнеса! Всички ще подменят касови апарати до края на 2018

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Финансовото министерство и НАП финализираха новата промяна в касовите бележки.

Идеята е в тях да се въведе QR код, който да помага при отчетността на фирмите, давайки право на всеки клиент да стане своеобразен сътрудник на НАП.

Идеята е отчетността да мине на денонощен режим, в реално време и „феномена“: служебен бон, който позволява манипулиране на оборотите да изчезне. Покрай сухото ще гори и мокрото и нов касов апарат с екстрата ще е около 200 лева.

С промените всяка касова бележка ще излиза с QR код, като по този начин клиентът ще може да сканира кода със смартфона си и ще получи веднага информация за конкретната покупка и дали тя е отчетена в НАП. Мярката е предвидена в проект за промени в наредбата за фискалните устройства, който бе публикуван за обществено обсъждане.

Според проекта QR кодовете трябва да бъдат въведени първо от бензиностанциите-до 30 септември 2018 г. След това до 31 декември 2018 г. всички фирми, регистрирани по ДДС трябва да обновят касовите си апарати, а крайният срок за всички останали е до 30 юни 2019 г.

Друг важен момент в проекта на МФ е, че всички фирми ще бъдат задължени да усъвършенстват фискалните си устройства, така че данните за всяка продажба да се отчитат веднага в НАП. В момента повечето търговци подават обобщена информация на данъчните веднъж месечно.

Регистрирането на QR кодове от клиенти пък ще бъде стимулирано с лотарията с парични и предметни награди, подобна на тази, която данъчните правят всяка година.

Все още не е ясно как ще могат да реагират потребителите, когато установят, че при сканиране на специалния код не получат потвърждение, че продажбата е отчетена в НАП, т.е. касовият бон е фалшив.

Новината породи недоволство сред бизнеса, тъй като промените може да наложат масова подмяна на касовите апарати с нови, по-скъпи устройства и софтуер, което ще е непосилна за по-малките фирми инвестиция. Реално обаче коренна подмяна не е нужна, а само обновяване на софтуера, която не е скъпа. Предстоят изглежда интересни процеси. / uniconbg.com