Мюсюлманска молитва на открито предизвика напрежение в Париж (ВИДЕО)

в Свят

Стигна се и до физически сблъсъци


Изповядващите исляма са прекалено много за капацитета на джамиите във френската столица


В предградие на Париж вчера се стигна до напрежение, след като представители на френските власти и местни жители се опитаха да попречат на мюсюлмани да се молят на открито, предаде АП, като отбеляза, че спорът отразява проблемите с недостига на джамии във Франция.

Няма пострадали хора при спречкванията в Клиши-ла-Гарен. И двете страни в спора обаче изглежда не отстъпват от своите позиции, пояснява бТВ.

Държейки голям транспарант с надпис: „Спрете незаконните улични молитви“, кметът на Клиши Реми Мюзо поведе група от над 100 демонстранти в демонстрация на сила, за да разубедят няколко десетки мюсюлмани да се молят на пазарния площад. От няколко месеца местни последователи на исляма се събират там всеки петък, за да протестират срещу затварянето на молитвена стая.

Мюсюлманите скандираха на арабски: „Аллах е велик!“. По-голямата група демонстранти им отвърна с пеене на висок глас на френския химн, Марсилезата. В последвалото спречкване бе скъсан носеният от мюсюлманите транспарант, на който можеше да се прочете: „Обединени за голяма джамия в Клиши“. 

След като двете групи се разделиха, всяка от тях се закани да бъде отново на мястото другия петък.

Ислямът отдавна е втората по популярност религия във Франция. В страната обаче има хроничен недостиг на джамии за 5-те милиона мюсюлмани. В резултат в няколко френски града се провеждат молитви на улицата, което подхрани антиимигрантските настроения на крайнодесния Национален фронт начело с Марин Льо Пен (в София през 2011 г. имаше подобен сюжет с участието на „Атака” – б.р.).

Общинските власти в Клиши казват, че местните мюсюлмани могат да се молят в открития миналата година в това парижко предградие ислямски център за култура и молитва, който вече е използван от стотици хора. Някои последователи на исляма обаче твърдят, че сградата е прекалено малка, отдалечена и не отговаря на стандартите за сигурност. / Епицентър

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе