Мъж роди във Финландия

в ПО СВЕТА

Трансджендър мъж роди във Финландия

Мъж роди дете за първи път в историята на Финландия, пише Helsinki Times. Трансджендърът, на около 30 години, е преминал терапия и операции за промяна на пола преди десет години, но е решил да прекрати временно хормоналната си терапия, за да си направи дете със своя партньор, както съобщи местната медия „Ланен“, цитирана от Фокус.

„Бебето тежи близо четири килограма и е високо 53 сантиметра“, заяви гордият баща пред „Ланен“ в сряда, като добави, че не е имал усложнения по време на бременността, независимо от това, че са му казали, че е невъзможно да забременее.

Единствените му проблеми, продължи той, са били свързани с документите, когато е кандидатствал за майчински помощи с мъжки социален номер. Това се е оказало невъзможно през онлайн платформата на социалното министерство на Финландия. Финландските закони за трансджендърите предвиждат, че лице, което е сменило пола си, трябва да бъде стерилизирано чрез хормонална терапия преди да бъде обновен половия му статут в официалните данни.

Трансджендърът е получил мъжки социален номер преди около три години, пише „Ланен“. Изданието припомня, че организациите за защита на човешките права са поискали от страната да спре насилствената стерилизация на транс-хората. / 24 Часа