Мутрите унищожиха несебърските дюни (ВИДЕО+СНИМКИ)

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

По материали на БиволЪ; Факти.бг

Вместо защитените дюни на южния плаж на Несебър се издига огромна пясъчна стена, която прегражда и достъпа до плажа. Това се вижда на снимки изпратени до редакцията на bivol.bg от американска гражданка, живееща в България.

„Съпругът ми и аз се влюбихме в България и красивото крайбрежие, когато дойдохме за пръв път на почивка от САЩ миналата година. Планирахме да прекараме тук поне половин година, но сега сме толкова разочаровани.

Снимка: БиволЪ

Изглежда, че за да си защитят бизнесите на брега, единият от които е построен през лятото, те построиха огромна пясъчна стена близо до водата. Пясъкът е взет от дюните и едната голяма е почти изчезнала.. Сърцето ми просто се счупи.. Това, което правят тук в Несебър е толкова незаконно и против интереса на народа и на страната. При изграждането на тази стена те също блокираха обществения достъп до морето, коeто е незаконнo в цивилизования свят. Толкова е тъжно и вероятно нищо не може да бъде възстановено“ – написа тя.

И това са дюни

Публикувахте от Тома Белев в Вторник, 17 октомври 2017 г.

Тази сутрин бил сигнализиран за еко престъплението Областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. Областна управа е пряко отговорната институция за спазването на концесионните договори и задълженията за стопанисване на плажовете. Очакваме реакция и становище оттам. Плажът Несебър-юг беше ударно отдаден на концесия в началото на годината от Министерството на туризма на фирмата „Ауто фактор“, която е собственост на свързания с бившата групировка ВИС-2 Кирил Спасов.

Снимка: БиволЪ

Друга фирма на Спасов – Ирида-71 е концесионер на „Какао бийч” в Слънчев бряг. До лятото на 2012 г. мажоритарен собственик на „Ирида-71“ е бил Радостин Бързанов-Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. Сред бизнес връзките на Спасов и Слънцето е и Веселин Стоименов, който беше застрелян в началото на януари 2016.

Снимка: БиволЪ

* Видеото е от профила на Тома Белев във Фейсбук

П.П. Всеки Юни с по-малко дюни, – гарантирано от ГРОБ! Към 2015-та година 3273 декара от общо 4654 декара дюни по морето се намираха в частни имоти! Колко ли са днес? КОЙ ни открадна брега !?!