Мутафчийски: Няма хаос в разхлабването на мерките

“Вчера излезе графика на института “Роберт Кох”, там видяхме, че ние попадаме в светло-жълтата зона. Ние, заедно със Словакия, Лихтенщайн, Литва, латвия, Естония, Норвегия и други сме в светло-жълтата зона”, обясини на редовния брифинг на Националиния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски. По думите му, това показва, че сме се справили добре. Генералът разказа и за дарение от страна на пациентка, която се е излекувала от коронавирус.

Относно дали, ако мерките са били още по-строги, е щяло да имат по-голям ефект Мутафчийски коментира, че у нас болестта е била, каквато е в целия свят, но у нас сме увладели кризата, заарди навременните мерки.

“България е една от държавите в Европа, за да си произведе защитни облекла и какви ли не други неща, на фона на гробален дефицит. Тук трябва да поздравя и медиите за обективното отразяване”, посочи генералът.

Председателят на Националния оперативен щаб беше категоричен, че рестрикциите ще отменят една по-една, но трябвало да бъдем търпеливи.

“Още от средата на април се коментира как ще се излиза от това състояние. Бяха съставени поне пет графика и накрая се състави общ скелет. Некоректно е към хората да се дават надежди, а после те да се оказват излъгани” обясни генералът.