Московски призна: „доказано управлява зле” – ами да подаде оставка най-накрая!

в България

„За летище София държавата е доказала, че не може да управлява добре, затова се дава на концесия”, чистосърдечно призна пред парламентарната ресорна комисия министърът на транспорта Ивайло Московски. Той е държавата в сектора – от 7 години е министър. Преди това 2 години беше заместник-министър на транспорта. Като е прав, прав е!

За любителите на статистиката напомняме и стресиращите резултати: Летище София печели 19,8 млн.лв. през 2008 г. при 3 милиона пътници и губи 13,3 млн. лв. при над 6 милиона сега?! Немаловажен факт е, че базата и персоналът са същите, докато таксите – основният приход, даже са увеличени  и като единична цена при удвоения трафик. Затъването в калта е за 33,1 млн.лв. влошаване на финансовия резултат на годишна база. А в България корупция няма!

Защо, след като сам се обвинява в некадърност, доказана при това по собствените му думи и с езика на числата, още не е подал оставка?

А има и още много причини: Доказаната корупция при раздаването на разрешителни за ТИР-превозвачи на всякакви украинци, молдовци, македонци, представящи се за български фирми, заради което всъщност ЕС сега налага непосилни условия за оцелелите в бранша наши дружества, а негов зам.-министър го разследват и ще го съдят. Доказаната корупция в ДАИ, като награда за разкрилия я той беше уволнен, а виновниците бяха върнати на работата, а после се чудим на стотиците жертви в т.нар. „война на пътя” при толкова купени книжки.

Инцидентът на 2 февруари т.г., чието разследване приключи, но беше засекретено, с незаконно използване на незаконен снегомобил при неустановени по вина на министерствата му правила за езда на подобно МПС и то в нетрезво състояние, довел до жертва.

Иначе според Московски „7-8 големи световни оператора” – колко сериозно звучи, са се запознали вече с документацията за летището, „а това говори за интерес”.

19 минути вече описа фаворитите от предишното раздаване: китайци, представящи се за англичани, лобирани от висш сановник в кабинета на Орешарски, турци и немци, които си били свършили домашното с нетуъркинга.

Предупредихме и за забележката на финансовия министър, напълно основателна и доста алармираща за незаконен характер на текстове от документите подготвени от Министерството на транспорта. Както и за факта, че при първоначална такса и годишни вноски за 1,7 млрд. лв. и стойност на Терминал 3, за който обаче липсва място – от 300-500 млн.лв., не е ясно за какво ще отидат останалите пари до исканите от нас 7,8 млрд.лв. за концесията. Губят се някакви си над 5,5 млрд.

Министър Московски не разсъждава по проблематиката пред депутатството, но потвърди, че до 22 октомври се надява процедурата по отдаването на софийското летище на концесия да е приключила. / 19MIN.BG

ПО ТЕМАТА:

Повече от 50 млрд. са загубите от лоши концесии

Loading...
Московски призна: „доказано управлява зле” – ами да подаде оставка най-накрая! by

Последни от България

Отиди Горе