The Bulgarian Times

Мозъкът на свинете работи 36 часа след смъртта им

в Любопитно

Учени провели експеримент, който в бъдеще може да се превърне в истински пробив в медицината

Оказало се, че мозъкът на свинята след смъртта й, когато се извади от мозъчната кутия, може да „живее“ цели 36 часа. До този извод стигнали специалисти, които изучавали особеностите на функционирането на мозъка на свинята след смъртта й.

Учените изследвали около 200 свински мозъка, които били включени в система за жизнено обезпечение. Апаратурата осигурявала органите с наситена с кислород кръв.

Оказало се, че милиардите нервни клетки за толкова дълго време оставали не само здрави, а имали и нормална активност.

Днес специалистите вече твърдят, че тъй като мислителният орган на това животно много прилича на човешкия мозък, в бъдеще може да се създаде възможност за съхраняването му.

По-рано учени се опитали да вникнат във функционирането на мозъка на човека след смъртта му. В изследването участвали четирима доброволци, които били безнадеждно болни и дали съгласието си да бъдат изследвани.

Била направена електроенцефалография половин час след изключването на апарата за изкуствено дишане и половин час преди него, като паралелно била направена електрокардиограма, било измерено и кръвното налягане.

Оказало се, че активността на мозъчните клетки не съвпада с момента, когато спира сърцето. В три случая от четири мозъкът умирал преди прекратяването на кръвообращението – за десет, осем и минута и половина до спирането му.

Учените били изумени от поведението на четвъртия участник в експеримента: десет минути след спирането на сърцето и критичното спадане на кръвното налягане, били фиксирани бавни вълни, които медиците наричат делта-ритми. Аналогични сигнали излъчва мозъкът, когато е потопен в дълбок сън. Така излиза, че животът на мозъка на този пациент сякаш е преминал в „спящ режим“ след смъртта му.

Въпреки че тези резултати са уникални – когато мозъкът живее отделно от тялото на човека, след като бъде прекратена циркулацията на кръвта, и то достатъчно дълго време, учените не могли да обяснят този феномен.

Росица Тодорова, Издателство”Распер”

ПО ТЕМАТА:

Нервните клетки се възстановяват

Тишината стимулира растежа на нови мозъчни клетки

Човешкият мозък може да побере цялата информация в Интернет

Учени са създали апарат, който извлича всякаква информация от мозъка

Loading...

Последни от Любопитно

Отиди Горе