Можете ли да повярвате, че преди по-малко от 50 години Москва е била село? (ГАЛЕРИЯ)

в ПО СВЕТА

Днешният модерен вид на Москва се дължи предимно на Йосиф Сталин, който одобрява плана за разширяване на града, за да демонстрира цялата си сила и слава в съветската империя. Планът постепенно бива изпълняван и от наследниците му.

 

Като погледнем днес широките улици на Москва и високите ѝ небостъргачи, трудно можем да си представим, че този пейзаж изобщо не е бил градски. Без пътища, без жилищни сгради, без „Старбъкс“ или „Мак Доналдс“ навсякъде!

Например квартал Тропарьово-Никулино в югозападната част на Москва, който днес се намира на 20 минути с метрото от центъра на града, като дори не е последната метростанция по линията, само преди 50 години е бил две села – Тропарьово и Никулино. Днес граничи с впечатляващия Ленински проспект.

„Родителите ми си купиха апартамент в нов блок през 1969 година, близо до метростанция „Югозападна“. Изглеждаше странно – около метрото нямаше абсолютно нищо, а нашата улица всъщност беше една редица от бетонни плочи“, спомня си московчанинът Сергей. „От другата страна на улицата буквално нямаше нищо друго, освен дървета, а от училището ми нататък се простираше поле, а зад него – село. Между другото, много деца от селото учеха в нашето училище, което беше построено специално за новия квартал“.

Известните жилищни сгради „хрущевки“ (съветски стил), които сега са предвидени за разрушаване, са строени едва в края на 1950-те години в селището Черемушки – в Московския регион, който днес се намира в градския периметър. Все пак има снимкови доказателства за това как е изглеждало селото през 1954 година.

Селски пощальон в с. Вихино, днес квартал на Москва.

Много от кварталите на Москва, които днес се считат за почти централни, до 1960-те години са пълни с дървени къщички, а видът им е по-скоро селски.

Дървените къщи и бараки остават в близките до центъра квартали до 1960-те години. Така например изглеждал Текстилщики.

Московското метро, което днес разполага с 206 станции, само повишава темповете на строителство, а големите трансферни точки (от регионите за Москва), през които преминават милиони пътници всеки ден, са построени едва преди 50 години.  / Руски дневник

Разкошните метростанции на Москва (ГАЛЕРИЯ)

10 причини никога да не ходите в Москва