Министър: Горда съм, че заробвам България!

в България
Loading...

Продължава ТРЕТОТО руско турне на министър енерГЕПИка, за по-малко от 150 дни от началото на втория и мандат. То се случва по-малко от ДВЕ седмици, след скандално гласувания Доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2016-та г., в НС, където в частност се казва, че 70%-та енергийна зависимост на България от Русия е риск и заплаха за страната ни.

А още по-точно ето как изглежда това:

Вчера, в “Каква национална сигурност, какви осем лева нацяло?“, ви разказах и показах срещата на министрите на двете страни, където пак беше заявено увеличаване на процента на зависимостта.

Днес ще ви покажа и разкажа за срещата на Теменужка Петкова с директора на Газпром Алексей Милер.

Официалното съобщение на Министерството на енерГЕПИката много кратко и още по-постно: Министър Петкова се срещна с председателя на ПАО “Газпром” Алексей Милер

Най-същественото и съдържателно изречение в краткото съобщение е следното:

Руската и българската страни обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество в сферата на доставките и транзита на природен газ.

Към съобщението на МЕ не е приложена нито една фотография.

А ето го и официалното съобщение на Газпром: «Газпром» и Минэнерго Болгарии обсудили вопросы сотрудничества

То е почти толкова кратко, но не чак толкова постно.

В ходе встречи были рассмотрены текущие и перспективные вопросы двустороннего взаимодействия. Особое внимание было уделено поставкам российского газа в Болгарию и его транзита через территорию республики в контексте реализации проекта «Турецкий поток».

А в самия му край е поставена следната: 
Справка
В 2016 году «Газпром» поставил в Болгарию 3,18 млрд куб. м газа — на 2,1% больше, чем в 2015 году.
 

А сега погледнете пак горния откъс от Доклада за състоянието на националната сигурност на България през 2016-та г.

За разлика от (из)родното МЕ на енерГЕПИката Газпром е гарнирал съобщението си с цели ТРИ фотографии, а аз подбрах за вас най-интересната от тях:

Интересно с кого ще се срещне днес Петкова и с колко процента още по-зависими ще се събудим утре? С директора на Росатом Лихачов или ръководството на въглищните мини в Донецкия басейн, които май отдавна са руски?

В същото време се забелязва НУЛЕВ интерес от страна на българската делегация, за статута и местоположението на реактор №2, за проекта АЕЦ “Белене”, който платихме в края на 2016-та г. и, който трябва да бъде доставен у нас до края на тази седмица.

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Loading...

Последни от България

Отиди Горе