Министърът на финансите на САЩ предупреди за заплахата от унищожаване на американската икономика

Прекомерната бавност в премахването на ограничителните мерки, въведени поради разпространението на новия коронавирус, може да нанесе дълбоки щети на американската икономика, заяви министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин по Fox News.

„Трябва да отворим икономиката по безопасен начин. [Президентът на САЩ Доналд Тръмп] се притеснява за здравето на американците.” ТАСС цитира Мнучин .

„Съществува обаче и заплахата, която чакаме твърде дълго. Съществува заплаха от унищожаване на американската икономика. Считам, че президентът е абсолютно прав, когато говори за безопасен начин за отваряне на икономиката “, добави министърът на финансите.

Според Мнучин този процес трябва да започне от райони на Съединените щати, където честотата на нови случаи на коронавирусна инфекция е ниска в сравнение с огнища като Ню Йорк.

Припомнете си, че през първото тримесечие на 2020 г. БВП на САЩ е спаднал с 4,8% годишно. В същото време, тримесечният спад на американския БВП беше наречен „прелюдия“ към основния удар върху американската икономика. През второто тримесечие се предвиждаше държавите да загубят 32% от БВП.