Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Милош Земан: «Нека не лъжем, ние произвеждахме «Новичок»

в Свят
Loading...

Президентът на Чехия Милош Земан призна пред местната телевизия „Barrandov“, че малки количества от невро-паралитичния агент „Новичок“ са били произвеждани в страната, предава ТАСС, цитирана от Фокус.

„Произвеждали сме Новичок и сме го складирали, макар и в малки количества. Знаем къде и кога. Нека не бъдем лицемерни. Не трябва да лъжем за това“, заяви чешкият президент.

Държавният глава наскоро разпореди на чешкото контраразузнаване да провери дали типът на нервния агент, използван при отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солзбъри, е възможно да е произведен в Чехия.

„Миналата година през ноември, химикалът A-230 е тестван в научноизследователския институт на министерството на отбраната в град Бърно. Количеството му е незначително. След тестовете веществото е било напълно унищожено“, заяви Земан.

Според чешкото военно разузнаване, тази субстанция е била от семейството на „Новичок“. Милош Земан потвърди тези разкрития.

Той заяви, че не вижда нищо скандално във факта, че незначителни количества от нервен агент тип „Новичок“ са произвеждани и складирани в страната му.

„Имаме отличен екип за химическа отбрана и той има нужда да изследва токсичните агенти, за да се бори с тях“, допълни още Земан.

В интервю за италианското сп. “Панорама” руският външен министър Сергей Лавров пък окачестви отказът на британските власти да предоставят на Русия консулски достъп до бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия като отвличане или преднамерена изолация. / News Front

 

Последни от Свят

Отиди Горе