Мангъров: Удължаване на извънредната обстановка не се налага, ако се направи, би било много неразумно

„Ако ние се държим по този идиотски начин, когато открием коронавирус на някого в носа, нещата няма да стигнат до никъде„, заяви доц. Мангъров.

„Удължаване на извънредната епидемична обстановка не се налага и ако се направи, би било много неразумно“, допълни доц. Атанас Мангъров, който ръководи детското отделение в Инфекциозната болница в София. Според инфекциониста на някои хора много им се иска да се върнат през март и април, но това никога не бива да се случва отново.

Доц. Мангъров не очаква втора вълна и за него важното е да не се преиграва.

„Лекото увеличение на случаите се дължи на това, че някъде в Сърница и Доспат се е образувало епидемично огнище, в което няма нищо необичайно. Тези хора, открити там, те са заразени, но не са болни. Хората, които са в болница, са приети, за да са изолирани. В това няма никаква логика, защото болниците не са място, в което да се изолират хора, а място, в което хората трябва да се лекуват. А хората не са болни.

И ако ние се държим по този идиотски начин, когато намерим на някого в носа коронавирус, нещата няма да стигнат доникъде. Още повече да не забравяме, че това са хора, които са ходили нормално на работа и по неизвестни причини някой ги е изследвал и е открил, че отделят коронавирус. Това може да се повтори и на много други места в страната.”

„Удължаване на извънредната епидемиологична обстановка абсолютно не се налага, това би било много неразумно. В крайна сметка, целта на извънредното положение беше да се намали натоварването върху болниците. В момента нашите болници са празни, за какво става дума? Това, което се случи през март и април, никога не бива да се случва отново,” категоричен е доц. Мангъров.