Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Малайзийският крал абдикира след брака си с руска красавица

в Свят
Loading...

Султан Мохамед Пети се оттеглил от трона на Малайзия седмици, след като се омъжи за руската кралица на красота Оксана Воеводина.

Бъдещето му беше източник на разгорещени спекулации, откакто кралят си взе медицински отпуск в началото на ноември миналата година. Той трябваше да се върне към задълженията си по-рано тази седмица, но вместо това излезе с изявление в неделя, в което обяви, че абдикира. Мохамед Пети бе на трона само две години.

Малайзия е конституционна монархия с необичайно устройство, тъй като кралят се избра от владетелите на девет малайзийски щата на ротационен принцип, като срокът на всеки крал е пет години. Мохамед V е първият монарх, който абдикира трона, след като страната с мюсюлманско мнозинство придоби независимост от Великобритания през 1957 година.

В изявлението си 49-годишният крал изрази благодарността си към малайските султани, които го избраха през 2016 г. Той също отдава почит на министър-председателя на Малайзия Махатир Мохамад и на правителството за тяхното сътрудничество в управлението на страната. 19MIN.BG

Зловещ запис в черната кутия на изчезналия малайзийски самолет: „SOS, те не са хора“? (ВИДЕО)

 

Последни от Свят

Отиди Горе