Макрон загуби катастрофално в Корсика

в ПО СВЕТА

ОСТРОВЪТ ЩЕ ИСКА АВТОНОМИЯ И ПРИЗНАВАНЕ НА НАЦИЯТА

Корсиканските националисти постигнаха голяма победа на втория тур на местните избори, което им дава възможност да окажат натиск върху Париж за по-голяма автономия на френския остров в Средиземно море, предаде Франс прес.

Според окончателните резултати националистите, обединени в блока „За Корсика“, бележат исторически резултат с 56,5 процента от гласовете. Втора остава корсиканската десница, която е получила над 18 процента от гласовете. На трето място се нарежда листата на партия „Република, напред“ на президента Еманюел Макрон, с близо 13 на сто от гласовете.

В програмата на националистите влиза разширяване на автономията до три години, амнистия за политическите затворници и признаване на статут на официален език за корсиканския наред с френския език.

Десният вестник „Фигаро“ коментира днес, че Макрон е пристиснат о стената, защото е принуден да изясни позицията си за Корсика.

«Еманюел Макрон обеща на корсиканците „прагматизъм“ и ето го притиснат о стената. След победата на националистите в неделя претенциите на острова към канцеларията на президента се засилват: автономия, законодателна власт, признаване на корсиканския народ, амнистия за „политическите затворници».

«Ето как Макрон се сблъсква с трудна тема в тази територия, където той няма силно политическо присъствие».

/Телевизия Евроком/