The Bulgarian Times

Лондон са знаели за убийството на Кашоги

в Свят
Loading...

Специалните служби на Великобритания са имали предварителна информация


Специалните служби на Великобритания са имали предварителна информация за готвеното от Саудитска Арабия похищение на журналиста Джамал Кашоги

Специалните служби на Великобритания са имали предварителна информация за готвеното от Саудитска Арабия похищение на журналиста Джамал Кашоги, съобщава вестник “Дейли експрес”. Според изданието Кашоги вероятно е убит, защото е възнамерявал да изобличи Рияд в използване на химическо оръжие в Йемен.

Анонимни източници от британското разузнаване твърдят, че са прехванали разговори на саудитското разузнаване, в които е имало заповед за похищаване на Кашоги в Турция и доставянето му в Рияд. Смята се, че заповедта е излязла от “обкръжението на краля”, но не от престолонаследника Мохамед бин Салман. Въпросната информация е станала достояние на Лондон цели три седмици преди убийството на саудитския журналист. Според “Дейли експрес” британските власти са се обърнали към саудитските си колеги с молба да не осъществяват планираната операция.

Джамал Кашоги, известен с критическите си статии към политиката на Рияд, изчезна на 2 октомври, след посещение на консулството на страната си в Истанбул. На 20 октомври саудитските власти признаха, че журналистът е бил убит в сградата на дипломатическата служба. 18 поданици на кралството, чиято самоличност не се съобщава, са следствени във връзка с инцидента.

Световната общественост остро осъди това престъпление и призова Рияд да проведе прозрачно разследване. Президентът на Турция Реджеб Таип Ердоган определи убийството на Кашоги като внимателно планирано.

Новини Лондон

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе