Лондон обяви, че Скрипал бил отровен от свой колега

в ПО СВЕТА
Британските власти са идентифицирали основните заподозрени за покушението срещу бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщават британски медии втори пореден ден. Според информация на „The Sunday People“ заподозрените са шестима, а основният извършител е 54-годишен бивш служител на руската служба за сигурност ФСБ, с агентурно име „Гордън“. Той вероятно си е служил с три псевдонима, сред които Михаилс Савикис.

.

Според източници на „The Telegraph“ заподозрените се намират в Русия.

 

Сега усилията на антитерористичния отдел на британската полиция са насочени към започване на дело срещу идентифицираните лица. Техните имена не се уточняват, но се казва, че според данни на британските спецслужби извършителите на покушението са свързани с Кремъл.

Полицията е направила анализ на списъците с пътниците от полетите, пристигащи във Великобритания и на заминаващите от страната, както и на записи от камери за видеонаблюдение в Солсбъри и на номера на автомобили.

Агентурното име „Гордън“ е станало известно на лондонската полиция след 5-часов разпит на бившия агент на КГБ Борис Капричков, който живее във Великобритания. Самият Капричков заявява пред „The Sunday People“, че се е срещал с „Гордън“ в началото на 90-те години.

Британските спецслужби смятат, че ще едва ли ще могат да задържат потенциалните убийци, тъй като те вече са в Русия.

На 4 март Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха намерени в безсъзнание в британския град Солсбъри. Експерти на ОЗХО установиха, че двамата са били отровени с нервнопаралитичното вещество „новичок“, разработено в бившия Съветски съюз и произвеждано в руски секретни звена. Те не уточниха къде е произведена отровната субстанция. / ГЛАСОВЕ