Лондон забранява автомобилите с ДВГ през 2030 г.

в ПО СВЕТА

Лондон забранява по-рано колите с вътрешно горене

Близо година, след като властите във Великобритания обявиха, че бензиновите и дизелови нови автомобили ще бъдат забранени от 2040 г., сега става ясно, че това може да стане много по-рано, съобщава агенция Reuters, цитирани от „Инвестор“. Според информациите кметът на Лондон – Садик Кан, е разговарял с колегите си от Оксфорд, Бристол, Брадфорд и Кардиф за въвеждане на забраната още от 2030 г.

В свое изявление Кан сподели, че ограниченията за продажба на нови автомобили с петролни горива ще повиши значително качеството на въздуха и здравето на хората. Градоначалниците ще разговарят с държавния секретар по околната среда Майкъл Гов за предприемане на по-бързи действия по въпроса. Освен това управниците ще се обърнат и към правителството с предложение за програма за обновяване на автопарка в страната.

Към момента не е ясно дали предложението за скъсяване на срока за въвеждане на мярката ще бъде прието, но се очаква, че в близкото бъдеще властите в страната ще въведат в изпълнение плана „Road to Zero”. Той ще цели увеличаване на производството на автомобили с алтернативно задвижване и постепенно намаляване на тези с петролни горива. / Новини Лондон