The Bulgarian Times

Лилит: Първата свободна жена на Земята

в Любопитно

Дори децата знаят библейската история за първите хора  Адам и Ева. Според някои изследователи обаче,  първата жена изобщо не е била Ева. Само че в Библията няма да намерите и една дума за нея. Казвала се е Лилит.

Външността на Лилит

Повечето учени смятат, че Лилит е точно копие на Ева. По-точно тази Ева става копие на първата жена. Други изследователи обаче твърдят, че Лилит е имала много по-апетитни форми. Благодарение на атрактивния си външен вид тя лесно е могла да очарова всеки мъж. В по-древни текстове Лилит е описана като демон с космато тяло, опашка и животински лапи.

Бягството от Рая

За първи път името на Лилит е споменато от шумерите още преди повече от 4 500 години. Информация за нея се среща и в средновековните християнски апокрифи. Официалната църква обаче не признава тези текстове.

Бог създал Ева от реброто на Адам, но според легендата той е направил първата жена от глина, от която е направен и Адам. Лилит изобщо не се е подчинявала на съпруга си, защото се смятала, ако не глава  на семейството, поне равна по права с Адам.

Това като цяло е супер, но в съзнанието на нашите предци това било  абсолютно неприемливо. А тъй като да се държи по неподходящ начин  нито едно от творенията на Бог не можело,  преди да разбере какво е добро и зло, се появява версия, че  Лилит е създадена не от Бог, а от самия сатана. Съпругът и, разбира се, бил скучен на Лилит и тя напуснала  райските градини. Тя направила това доброволно, докато Адам и Ева били принудени насилствено да напуснат рая.

В преследването на бегълката Бог изпратил три ангела. Те настигнали Лилит, но тя отказала да се върне в рая и казала, че отсега нататък ще е демон и ще убива бебетата и ще изкушава мъжете. Ангелите обаче й казали, че тя никога няма да минава през прага на тези къщи, в коуто ще има ангелски образи, имената им или самите тях.

Но наказание за своята „дързост“ Лилит все пак понася. Само че не е  известно точно какво: или Бог я направил безплодна, или и обещал, че всеки ден ще умират по 100 бебета, родени от нея. Не е ясно обаче дали това е било наказание за нея или тя си е била бездетна.

Децата на Лилит

Според повечето източници  съвместни потомство Адам и Лилит не оставят. Има обаче версии за това, че Лилит все пак е  раждала. Само че не са се появявали обикновени деца, а всякакви видове чудовища, гиганти и зли духове.

Бъдещето на Лилит

В легендите, където се споменава Лилит, няма и дума за смъртта й. Много хора свързват това с факта, че първата жена е все още жива. Един от текстовете казва, че Лилит се преражда всеки път в един от потомците си, като по този начин остава безсмъртна.  И затова се  предполага, че тя ще доживее до Страшния съд, когато ще стане приятелка на Антихриста.

Защо Лилит е опасна?

Според някои поверия Лилит примамва женени мъже в мрежите си, измъчвайки ги със страстта си до смърт. Ето защо мъжете, които са обвързан в  брака, не трябва да прекарват нощта сами в празна къща. Лилит също така убива новородените. Тя може да ги удуши или да изсмуче кръвта им. Демоницата не може да навреди само на кръстени деца. / НЕПОЗНАТО

Строго секретно: „Как Бог създаде жената?“

10 факти от Библията, които църквата кой знае защо се опитва да се скрие от нас

 

Последни от Любопитно

Отиди Горе